11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Donald Trump bo zaradi razkola v svoji ekipi opravil nujne menjave – novi ameriški obrambni minister bo začel delo opravljati že čez teden dni

Ameriški predsednik Donald Trump bo s 1. januarjem obrambnega ministra Jamesa Mattisa zamenjal z njegovim dosedanjim namestnikom Patrickom Shanahanom. “Patrick je zabeležil vrsto uspehov kot namestnik obrambnega ministra in prej v Boeingu. Odličen bo,” je svoj izbor pohvalil Trump.

 

Mattis je odstop napovedal v četrtek, ob več nesoglasjih s predsednikom naj bi bila kaplja čez rob napoved umika ameriških sil iz Sirije. Sprva je sicer veljalo, da naj bi vlado zapustil februarja prihodnje leto.

Trump pa se je očitno odločil postopek menjave pospešiti. “Z zadovoljstvom sporočam, da bo naš zelo nadarjeni namestnik ministra za obrambo Patrick Shanahan prevzel naziv začasnega ministra za obrambo s 1. januarjem 2019,” je sporočil prek družbenega omrežja Twitter.

Ameriški predsednik se je dotaknil tudi vprašanja Sirije in poudaril, da je v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razpravljal o “počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil” iz države. Po navedbah ameriškega voditelja sta imela s turškim kolegom “dolg in produktiven” pogovor, v katerem sta se dotaknila še Islamske države in trgovinskih odnosov med državama.

Bela hiša je v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije, kjer imajo približno 2000 vojakov. Umik naj bi trajal do sto dni. “Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam,” je v sredo tvitnil Trump.

Pentagon je zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale letalske napade v Siriji, dokler bodo tam ameriški vojaki.

Mattis in Trump se v marsičem nista strinjala, kaplja čez rob pa naj bi bila ravno odločitev o umiku iz Sirije. Upokojeni general Trumpu poleg tega odločno nasprotuje tudi glede zmanjšanja števila ameriških vojakov v Afganistanu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine