13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Dokaz, da se visoki predstavnik OVSE Harlem Désir na medijske primere odziva na podlagi ideologije!

Včeraj je glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak objavil odprto pismo gospodu Harlemu Désirju, visokemu predstavnike OVSE za svobodo medijev, kjer ga Biščak opozarja, da brez kritične distance sramoti ugled OVSE. (VEČ TUKAJ.) Ob tem je potrebno spomniti, da se je tudi v Severni Makedoniji zgodil primer, ko je bil visoki predstavnik OVSE za svobodo medijev Harlem Désir obveščen o sodnem preganjanju novinarja urednika Infomaxa Aleksandra Mitovskega s strani makedonskega premierja Zorana Zaeva, potem, ko je Mitovski v medijih objavil dokaze o koruptivnih poslih Zaeva.

 

Désir je novinarja sicer obvestil, da primer spremlja, a ko je sodišče urednika Mitovskega  obsodilo, Harlem Désir ni tega niti komentiral, kaj še le, da bi ukrepal v skladu s funkcijo, ki jo opravlja.

Spomnimo. Spletni portal english.republika.mk je 26. septembra lani pisal, da je Harlem Désir, visoki predstavnik OVSE za svobodo medijev, izrazil zaskrbljenost zaradi kazenskih ovadb, vloženih proti uredniku Infomaxa Aleksandra Mitovskega, ki je razkril dokaze, da so najvišji vladni uradniki sodelovali v velikem škandalu z izsiljevanjem«. Mitovski je namreč objavil odlomke iz zapriseženega pričanja pred tožilci. In namesto, da bi preiskovali

Zaeva, je tožilstvo začelo preiskovati vir uhajanja informacij.

Désir je na svojem Twitter računu takrat zapisal: »Natančno spremljam primer Aleksandra Mitovskega, urednika Infomaxa, ki je obtožen za objavljanje uradnih skrivnosti v “Severni” Makedoniji.«

Makedonsko združenje novinarjev je takrat pred uradom državnega tožilstva protestiralo v znak podpore Mitovskimu ter zahtevalo, da naj Zaeva vlada in tožilci končajo skupinski pritisk na medije. Med protestom se je takrat celo zgodilo, da je policija vdrla v uredniško pisarno Netpressa, še enega kritičnega spletnega medija, ki je poročal, da je Dragi Raskovski, generalni sekretar v vladi Zorana Zaeva, ponaredil pogodbo o javnih naročilih za opremo za nadzor zračnega prometa v vrednosti 7,5 milijona evrov. P.J.

Zadnje novice

Sorodne vsebine