15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Dokaz, da se džihadisti šolajo na Zahodu: eden od napadalcev v Šrilanki študiral v Veliki Britaniji

Namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je danes predstavil nekaj podrobnosti o domnevnih samomorilskih napadalcih, ki so v nedeljo v več krajih po državi ubili skoraj 360 ljudi. Eden od njih naj bi študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji, preden se je vrnil v Šrilanko, je povedal.

 

Policija je doslej identificirala osem od devetih napadalcev, vsi pa so iz Šrilanke. Med napadalci je bila tudi ženska. Večina napadalcev naj bi bila po besedah namestnika ministra izobražena in iz družin srednjega ali višjega razreda. Finančno naj bi bili neodvisni, njihove družine pa finančno stabilne, poroča britanski BBC.

V javnost so medtem prišli prvi posnetki nadzornih kamer, na katerih je med drugim videti samomorilskega napadalca, preden je vstopil v polno cerkev v mestu Negombo. Videti je, kako je pred vhodom po glavi in ramenih pobožal neko deklico, nato pa vstopil v cerkev, kjer je izvedel pokol. Deklice sicer v cerkvi med napadom ni bilo, saj se je njen dedek zaradi prevelike gneče odločil, da se bodo velikonočne maše udeležili drugje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku druge kamere je videti, da se med hojo rahlo nagiba naprej, medtem ko ima nahrbtnik privezan čez prsi in pas, kar nakazuje, da nosi težko breme. Na zadnjem posnetku je videti, kako je šel proti sredini cerkve in oltarju. V eksploziji je nato ubil več deset ljudi.

Policija je doslej prijela skupno 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi veljajo izredne razmere.

Potem ko so oblasti trdile, da za napadi stoji lokalna islamistična skupina, povezana z malo znano indijsko teroristično skupino, je v torek skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napade. Dokazov ni predstavila, a je šrilanški premier Ranil Wickremesinghe ocenil, da bi to bilo mogoče glede na obseg in organiziranost napadov, ki so v nedeljo potekali skoraj sočasno.

Eksplozije so v nedeljo skoraj sočasno odjeknile v treh polnih cerkvah ob velikonočnih mašah v krajih Negombo, Batticaloa in prestolnici Kolombo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici. Napad na četrti hotel so po navedbah premierja preprečili. Ubitih je bilo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih pa ostaja v bolnišnicah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine