20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Dogajanje v nemških šolah razkriva resničen obraz multikulturne raznolikosti

Piše: Rodoljub.si

Vsi smo seznanjeni z enim izmed glavnih sloganov liberalizma in politične korektnosti »raznolikost je naša moč«. Vendar pa se zdi, da v praksi to močno opevano prepričanje ne drži najbolj. To med drugim dokazuje tudi nedavni intervju z ravnateljico Normo Grube, ki vodi dve šoli v nemškem Chemnitzu, za časopis Die Welt, v katerem je opisala vse težave, s katerimi se soočajo v šolskem sistemu zaradi »raznolikosti«. Nemčija je prejela v zadnjih letih več milijonov migrantov, kar se seveda odraža tudi v izobraževalnem sistemu in prinaša s seboj razne zaplete in težave.

Kot je v omenjenem intervjuju razložila ravnateljica Grube, se zaradi multikulturalizacije šol soočajo z stopnjevanjem nasilja, z vse bolj kaotičnimi razmerami in z jezikovnimi preprekami. Slednje se pojavljajo tako med učenci, učenci in učitelji, kot tudi med učitelji in starši na govorilnih urah, kjer je vse bolj pogosto potrebna prisotnost tolmačev. Očitno rasna raznolikost le ni recept za boljšo prihodnost, kot nas današnji levi akademiki in mediji tako radi prepričujejo.

»Na šolskem dvorišču se srečujejo šolarji triindvajsetih različnih narodnosti, ki se velikokrat ne morejo razumeti med seboj. Včasih prihajajo iz medsebojno sovražnih območij, kot na primer iz Rusije in Ukrajine. Potrebno je veliko pogovorov med učitelji in starši, ki večinoma potekajo preko tolmačev. V vsem tem pa tiči tudi eden izmed razlogov zakaj je poklic učitelja vse bolj neprivlačen; psihološki pritisk je zelo močan in še bolj narašča,” je v intervjuju povedala ravnateljica Grube.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine