24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Dobro znajo lobirati! Evropska komisija odobrila denar za trajektne povezave na Hrvaškem

Evropska komisija je odobrila 250 milijonov kun (34 milijonov evrov) za pet rednih trajektnih povezav štirih hrvaških otokov s celino. S sredstvi bodo prispevali k boljšim povezavam otokov Ugljan, Pašman in Ošljak z zadrskim območjem ter otoka Hvar s splitskim območjem.

 

Evropska komisija je podprla hrvaški načrt za pet celoletnih javnih trajektnih povezav za prevoz potnikov in vozil med Zadrom in otokoma Ugljan in Ošljak ter otokom Pašmanom in Biogradom na morju. Sredstva bodo namenjena tudi za trajektni liniji med otokom Hvarom ter Splitom in Drvenikom, ki je nedaleč Makarske. Ošljak je sicer najmanjši naseljeni otok v hrvaškem Jadranu.

Z denarjem bodo pokrili razliko med prihodki od prodaje trajektnih vozovnic ter stroški za redno obratovanje trajektov, da bi prebivalcem štirih otokov omogočali potovanje v službo in šolo ter redno oskrbo na otokih. Prihodki od prodaje trajektnih vozovnic namreč zagotavljajo presežek samo v času osrednje turistične sezone.

Finančna sredstva bodo podelili pomorskim prevoznikom, ki jih bodo izbrali na javnem razpisu hrvaške agencije za obalni linijski pomorski promet, so zapisali v Bruslju in poudarili, da bodo z denarjem prispevali k razvoju otokov ne da bi kršili pravila trga EU.

Kot je dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, je za državljane, ki živijo na hrvaških otokih, nujno potrebna povezava s celino ne le med turistično sezono, temveč skozi celo leto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine