13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Dneva D so se spomnili tudi v Franciji; Trump je izpostavil trdnost vezi z zaveznicami iz druge svetovne vojne

Slovesnosti ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji so se danes začele še v Franciji. Na osrednji slovesnosti v mestu Colleville-sur-Mer je francoski predsednik Emmanuel Macron pozval k podpori “zavezništvu svobodnega sveta”. Ameriški predsednik Donald Trump pa je izpostavil trdnost vezi z zaveznicami iz druge svetovne vojne.

 

“Nikoli ne smemo nehati delati za zavezništvo svobodnega sveta,” je poudaril Macron. Kot primere tega zavezništva je naštel Združene narode, Evropsko unijo in Nato, ki jih Trump večkrat kritizira, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Dejal je, da je dan D primer, kako so se sile Velike Britanije, Kanade, ZDA in francoskega odporniškega gibanja združile v imenu svobode. Po njegovih besedah se ne sme nikoli pozabiti, da lahko svobodni ljudje premostijo vse izzive, ko se združijo. Trumpu je dejal, da je Francija “pripravljena delati za to prijateljstvo med narodoma, ki je toliko prineslo zgodovini človeštva”.

Ameriški predsednik pa je poudaril, da je vez, ki so jo ZDA spletle z zaveznicami sredi bojev v drugi svetovni vojni, “nezlomljiva”. “Tisti, ki so se borili tu, so našemu narodu zagotovili prihodnost, zagotovili so preživetje naše civilizacije in pokazali, kako ljubiti, negovati in braniti naš način življenja,” je izpostavil. Tako Macron kot Trump sta se zahvalila vojnim veteranom, ki so prišli na slovesnost.

Oba predsednika sta se kasneje sestala še na delovnem kosilu v mestu Caen. Trump je ob tej priložnosti priznal, da so bili v preteklosti odnosi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom težavni, trenutno pa so odlični. Predsednika sta na srečanju potrdila tudi skupno stališče glede Irana, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Včasih so bili dobri, včasih ne, trenutno pa so odlični. Torej odnos, ki ga imava, je res odličen in ga zelo cenim,” je dejal Trump, ko se je srečal z Macronom na delovnem kosilu. “Zelo uspešno tudi sodelujemo,” je povedal Trump o skupnih vojaških podvigih v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji in Iraku. “Vaša vojska je odlična. Moji ljudje mi poročajo in pravijo, da je brezpogojno odlična. Zelo dobro sodelujejo,” je dodal.

Predsednika sta na srečanju še poudarila, da si ne želita, da bi Iran pridobil jedrsko orožje. Macron je dodal, da oba podpirata tudi omejitev balističnega raketnega programa Irana in aktivnosti Teherana na Bližnjem vzhodu ter sklenitev miru v regiji. “Neuspešni so kot država. Ne želim si, da bi bili neuspešni kot država. Kot razumem se želijo pogovarjati in če se želijo pogovarjati, je to v redu, se bomo pogovarjali,” je o Iranu dejal Trump.

Že dopoldne je francoski predsednik skupaj z britansko premierko Thereso May v mestu Ver-sur-Mer položil temeljni kamen za spomenik v spomin na okoli 22.000 zavezniških vojakov, ki so se bojevali pod britanskim poveljstvom. Spomenik, ki ga bodo predvidoma odprli 6. junija 2020, bo stal na plaži Gold. Na tej plaži se je 6. junija 1994 izkrcalo 25.000 mož, večinoma Britancev.

Mayeva je ob tem povedala, da je počaščena, da lahko to obletnico obeležuje z vojnimi veterani, ki po njenih besedah pripadajo “zelo posebni generaciji”. “Žrtvovali so svoja življenja, da lahko bolje živimo in gradimo boljši svet,” je poudarila. Preživelim vojakom se je tudi zahvalila.

Francoski predsednik pa je v kratkem nagovoru v angleškem jeziku izpostavil trdnost edinstvenih odnosov med državama kljub brexitu. “Voditelji odhajajo in prihajajo, a njihovi dosežki ostanejo. Naše prijateljstvo bo preživelo trenutne dogodke,” je dejal. Ob tem je britanski premierki, ki se poslavlja s položaja, povedal, da mu je bilo v veselje sodelovati z njo.

Slovesnosti so potekale v celotni Normandiji, med drugim so jo pripravili na plaži Juno, kjer so se pred 75 leti prav tako izkrcali zavezniki. Tam je slovesnost vodil kanadski premier Justin Trudeau. Ob obletnici so po vsej Franciji na železniških postajah odprli tudi različne fotografske razstave.

Že v sredo so v britanskem pristaniškem mestu Portsmouth pripravili britansko osrednjo slovesnost ob tej obletnici, ki se je je udeležilo več svetovnih voditeljev, vključno z britansko kraljico Elizabeto II.

Na letošnjih slovesnosti ni bilo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ob robu poslovnega foruma v Sankt Peterburgu je dejal, da ga ne moti, da tokrat ni bil povabljen na osrednjo slovesnost v Francijo. “Mi tudi ne povabimo vseh na vse dogodke,” je dodal.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine