17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Di Maio zahteva postopek za odstavitev predsednika Mattarelle

Vodja italijanskega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je v nedeljo zahteval uvedbo postopka za odstavitev predsednika republike Sergia Mattarelle, potem ko je ta odklonil imenovanje ministra za finance in gospodarstvo Paola Savone, kandidat za premierja Giuseppe Conte pa mu je nato vrnil mandat, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Mattarella je prekinil oblikovanje “vlade sprememb” v Italiji, je v nedeljo v pogovoru za televizijo RAI 1 poudaril Di Maio. Po njegovem mnenju je uvedba postopka za odstavitev predsednika nujna, da bi tako preprečili reakcije prebivalstva na Mattarellovo potezo. Lahko bi prišlo tudi do protestov, je opozoril Di Maio.

Njegove besede so po poročanju APA že naletele na burne odzive. Vodja konservativne Naprej Italija, bivši premier Silvio Berlusconi je Gibanju pet zvezd očital pomanjkanje odgovornosti. Poleg tega zdaj čaka na naslednjo potezo predsednika. Njegova stranka se ne boji novih volitev, je še dejal Berlusconi v nedeljo zvečer.

V procesu iskanja nove vlade je namreč Berlusconiju potekla prepoved opravljanja javnih funkcij in bi se spet lahko potegoval za sedež v parlamentu in položaj predsednika vlade.

Kritičen do izjav Di Maia glede Mattarelle je bil tudi začasni vodja socialdemokratov Maurizio Martina. Di Maiov “napad na predsednika in demokratične institucije je nezaslišan. Mattarella je branil interese vseh Italijanov in za to smo mu hvaležni,” je po poročanju APA še dejal Martina.

Mattarella je zavrnil predlog koalicije med gibanjem ter desno Ligo, da bi minister za gospodarstvo in finance postal 81-letni evroskeptik Savona, ker da bi to lahko vodilo v izstop Italije iz evro območja. Slednje pa je po njegovi oceni strateškega pomena za Italijo, zato mora, kot je dejal, ohraniti takšno pridobitev Italije. Conte pa mu je nato v nedeljo zvečer vrnil mandat.

Mattarella je potem napovedal, da se bo zelo hitro odločil, ali bodo potrebne nove volitve. Še danes naj bi se sestal z nekdanjim visokim predstavnikom Mednarodnega denarnega sklada Carlom Cottarellijem in po napovedih bi ga lahko imenoval za tehničnega mandatarja, ki bi Italijo vodil do predčasnih volitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine