22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Desni Nacionalni zbor ima možnost velike zmage na predčasnih volitvah v Franciji, kako bi izgledala politika nove desne vlade?

Piše: A. S.

Velika zmaga Nacionalnega zbora Marine Le Pen, katerega predsednik je trenutno Jordan Bardella, je prepričala skesanega Macrona, da napove v Franciji predčasne volitve. Čeprav je že na zadnjih volitvah Slednji v drugem krogu na predsedniških volitvah porazil Le Penovo, je sedaj desna vlada pod vodstvom Nacionalnega zbora toliko bolj mogoča, čeprav ne gotova.

Ker so v Franciji množične migracije in velika demografska zamenjava vedno bolj v središču družbenopolitične debate, si poglejmo, kakšne ukrepe bi na tem področju v primeru zmage na volitvah sprejela stranka Marine Le Pen. Na evropskih volitvah je Nacionalni zbor prejel kar 31 odstotkov glasov, kar je enkrat več kot stranka Emmanuela Macrona. Ravno zato je Macron razpustil skupščino in napovedal predčasne volitve.

Glede na to, da naj bi Nacionalni zbor vzpostavil zavezništvo z nečakinjo Le Penove, Marion Marechal iz stranke Reconquete, ki je bila izglasovana v Evropski parlament, kot tudi z Republikanci, bi se znalo zgoditi, da bi po volitvah Jordan Bardella postal predsednik vlade. S podporo omenjenih strank, bi imel lahko absolutno večino v parlamentu, s tem pa bi lahko Nacionalni zbor uresničeval svoj politični program. Glede na francoski sistem je treba sicer vedeti, da lahko ustavne spremembe ali referendume sproži le predsednik države. Vendar pa se zna zgoditi, da bi Macron bil prisiljen odstopiti ali pa uresničiti zahteve desne koalicije. Med njimi je najpomembnejši referendum glede priseljevanja, ki hoče uresničiti Le Penova. Med drugim naj bi zahteval Nacionalni zbor tudi spremembo ustave, da bi ščitila francoske državljane in identiteto. Druga sprememba ustave bi bila zagotavljanje prednosti nacionalnega prava pred nadnacionalnimi pravnimi institucijami.

Nacionalni zbor želi prav tako odpraviti ovire, ki preprečujejo ali omejujejo izgon tujcev, ki so v Franciji nezakonito in tujcev, ki so zagrešili kazniva dejanja. To bi pomenilo ponovno uvedbo kaznivega dejanja nedovoljenega vstopa in zadrževanja, kot tudi ponovno uvedbo meje kot učinkovitega nadzora vstopa in izstopa na državno ozemlje. Prošnje za azil bi se obravnavale samo v tujini. Nacionalni zbor naj bi prav tako uvedel nacionalno prednost pri socialnih stanovanjih, ugodnostih in dostopu do zaposlitve. Omejil bi priseljevanje preko združevanja družin, da bi s tem omejil množične migracije. Socialne ugodnosti bi sprejemali lahko samo francoski državljani ali tisti, ki že pet let delajo v Franciji. Ker naj bi bilo kar 40 odstotkov tujcev nezaposlenih, bi se Nacionalni zbor proti nezaposlenosti boril z ukinitvijo dovoljenja za bivanje za vse tujce, ki v Franciji niso delali eno leto. Prav tako bi odpravil  »ius solis« in omejil podeljevanje državljanstva skozi naturalizacijo zgolj na podlagi merila zaslug in asimilacije.

Po drugi strani hoče levičarska Nova ljudska fronta legitimirati vse nezakonite priseljence, ustanoviti reševalne agencije na morju in kopnem (neposredno v Afriki), omogočati za prosilce za azil socialno skrb in lažji dostop do vizumov, sprejeti status »podnebnih beguncev« in omogočiti varne in legalne migrantske poti. Revizirati hoče tudi Evropski  pakt o azilu in priseljevanju za human sprejem migrantov. Olajšati hoče tudi pridobitev francoskega državljanstva. Glede na to, da levičarji lahko po trenutnih raziskavah računajo na 28 odstotkov glasov, so precej blizu za petami Nacionalnemu zboru. Zato se lahko volitve v Franciji obrnejo v desno ali močno v levo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine