7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Demokratskim guvernerjem teče voda v grlo

Piše: Bogdan Sajovic

Trem demokratskim guvernerjem teče voda v grlo zaradi nespodobnosti v boju s pandemijo. Izginile so milijarde dolarjev. Guverner New Yorka se za nameček sooča še z obtožbami o spolnem nadlegovanju.

V zadnjih nekaj tednih se je v ZDA znašlo več demokratskih guvernerjev v precejšnjih političnih škripcih. Poznavalci pravijo, da glede na to, da o njih poročajo celo demokratom naklonjeni veliki mediji, kaže, da so njihove kariere na robu propada in je veliko vprašanje, ali bodo politično preživeli. Še huje, če se bodo sploh izvlekli brez kazenskih postopkov. Demokratska stranka je v šoku, saj se bojijo, da bi lahko škandali obrnili volilno telo proti stranki in bi s tem ogrozili demokratski primat v državah, od katerih dve veljata za tradicionalni demokratski trdnjavi.

Za nameček še spolno nadlegovanje

Najbolj odmevne so težave, s katerimi se sooča guverner države New York Andrew Cuomo. Ta politični težkokategornik, ki je imel tudi predsedniške ambicije, se je znašel pod plazom kritik zaradi zgrešenih potez v boju s pandemijo kitajskega virusa. Kritiki ga obtožujejo, da je povzročil na tisoče smrti predvsem starostnikov v domovih za upokojence, da je popolnoma zatajil pri izvajanju preventivnih ukrepov in zapravil milijarde proračunskega denarja za politično motivirane nepomembne projekte namesto za boj proti pandemiji in pomoč tistim, ki jih je prizadela. Za nameček pa so prišle v javnost še vsej tri njegove nekdanje uslužbenke, ki trdijo, da jih je lansko leto guverner spolno nadlegoval. To je huda zadrega za demokratsko stranko, ki se prodaja kot borka za ženske pravice in oglaša »ničelno toleranco« do spolnega nadlegovanja. Zanimivo pa je, da mnogi Cuomovi politični kolegi, ki so bruhali ogenj in žveplo na ustavnega sodnika Kavanaugha, češ da je pred štirimi desetletji kot najstnik na nekem žuru »neprimerno« osvajal sošolko, v primeru Cuoma hinavsko in dvolično izjavljajo, da »ne smemo prehitro obsojati«.

Izginule milijarde

V škripcih se je znašel tudi guverner Kalifornije Gavin Newsom. Ne samo da se sam ni držal omejitev, ki jih je navesil Kalifornijcem, ampak je tudi izginilo trideset milijard, ki so bile namenjene tistim, ki so jih ukrepi najbolj prizadeli. Za enajst milijard kalifornijska vlada sicer pravi, da je šlo za napake pri preknjižbah in podobno, za devetnajst izginulih milijard pa nima odgovora. V Kaliforniji se že zbirajo podpisi za odpoklic guvernerja, Newsomovi politični zavezniki, med njimi Bernard Sanders, pa ga skušajo izvleči iz škripcev in pozivajo Kalifornijce, naj se »ne prenaglijo« z odpoklicem, češ da gre samo za nedolžne napake.

»Odpravnina« v zameno za molk

Hudo pa se piše tudi guvernerki Michigana Gretchen Whitmer. Zaradi njene nesposobnosti pri obvladovanju pandemije so odstopili trije najvišji zdravstveni funkcionarji. Whitmerjeva jim je odobrila 250 tisoč dolarjev odpravnine pod pogojem, da ne dajejo nobenih izjav glede svojega dela njeni administraciji. To kupovanje molka je razburilo celo nekatere demokratske politike v Michiganu, da so se pridružili republikancem v zahtevah za uvedbo preiskave ne le glede podkupovanja, pač pa tudi tistega, kar si guvernerka želi tako zelo skriti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine