12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Demokrati skupaj z republikanci proti ukinitvi sankcij proti ruskemu oligarhu

Ameriški predstavniški dom je v četrtek potrdil predlog zakona, ki nasprotuje ukinitvi sankcij proti zavezniku ruskega predsednika Vladimirja Putina. Predlog je podprlo 362 kongresnikov, med katerimi je bilo tudi več kot 130 republikancev, proti jih je bilo 52.

Predstavniški dom, v katerem imajo večino demokrati, je želel s predlogom zakona blokirati odločitev finančnega ministrstva, ki je decembra lani napovedalo ukinitev sankcij proti trem podjetjem, povezanim z ruskim oligarhom Olegom Deripasko.

Sprejeti dokument je sicer mrtva črka na papirju, saj podoben predlog ta teden v senatu, v katerem imajo večino republikanci, ni bil sprejet.

“Danes sem glasoval za ponovno uvedbo sankcij proti določenim ruskim podjetjem. Nisem prepričan, da so izpolnila potrebne zahteve,” je na Twitterju sporočil republikanski kongresnik Chris Stewart. “Ne strinjam se s predsednikom. Sankcije morajo obveljati,” je dodal.

Kljub sprejetemu ukrepu so bile sankcije odpravljene, saj se je v četrtek iztekel 30-dnevni rok za revizijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško ministrstvo za finance je 19. decembra lani sporočilo, da bo ukinilo sankcije proti ruskemu proizvajalcu aluminija Rusalu in dvema povezanima podjetjema, saj se je Deripaska zavezal, da bo bistveno zmanjšal svoj lastniški delež v teh družbah.

Oleg Deripaska je ruski oligarh, ki dela za Vladimirja Putina. V preteklosti je kreditiral nekdanjega šefa predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paula Manaforta, proti njemu pa so bile uvedene sankcije, med drugim zaradi vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Zadnje novice

Sorodne vsebine