5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Demokrati ostali daleč za cilji glede volitev v zvezni senat

Demokrati so šli na letošnje splošne volitve z upanjem na prevzem večine v zveznem senatu, pri čemer so imeli tudi več denarja za kampanjo od republikanskih nasprotnikov in manj zveznih senatorjev, ki so morali pred volivce. Vse kaže, da jim cilja ne bo uspelo doseči.

 

Do srede zvečer so demokrati uspeli republikancem odvzeti dva sedeža v Koloradu in Arizoni, republikanci pa so si povrnili sedež iz Alabame ter uspešno ubranili nekaj drugih ključnih sedežev. Demokrati bi jim morali za prevzem večine odvzeti najmanj štiri sedeže, kar jim, kot kažejo sicer še nedokončni izidi v nekaterih ključnih tekmah, ne bo uspelo.

Demokrati so imeli v sredo zvečer zagotovljenih 48 sedežev v novem senatu, republikanci prav toliko, neodločenih pa jih je ostalo le še pet. Pomanjkanje t.i. modrega vala, ki so se ga nadejali zaradi nasprotovanja Američanov politiki in obnašanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je demokrate neprijetno presenetilo. Ankete so jim namreč obetale veliko boljše rezultate.

Najbolj so računali na sedež republikanke Susan Collins iz Maina, ki se je zaradi podpore Trumpovemu vrhovnemu sodniku Brettu Kavanaughu ogorčeno borila za politično preživetje in zmagala.

V Južni Karolini demokratu Jamieju Harrisonu ni uspelo spodnesti Trumpovega zaveznika Lindseyja Grahama, ki bo tako verjetno še naprej vodil odbor za pravosodje. “Za prazen nič ste zapravili 100 milijonov dolarjev,” je demokratom sporočil Graham.

Volivci Kentuckyja so obdržali Mitcha McConnela, ki bo še naprej vodja senatne večine, demokrati pa upajo na morebiten uspeh še v Severni Karolini, kjer je v tesnem dvoboju z republikancem Thomom Tillisom demokrat Cal Cunnigham kljub spolnemu škandalu.

Presenečenje demokratom ni uspelo v Iowi, kjer je republikanka Joni Ernst ohranila svoj položaj, nekaj možnosti pa je še za osvojitev enega ali obeh senatnih sedežev iz Georgie, ki sta bila tokrat na vrsti istočasno.

Volitve so pokazale, da so se delitve med Američani, med podeželjem in mesti ter med rasami v zadnjih letih poglobile. Biden je upal, da mu bo uspelo sestaviti koalicijo starejših in mlajših volivcev, neodvisnih in zmernih republikanskih volivcev, vendar ni šlo po načrtih in volivci so ostali na svojih okopih.

To se pozna tudi na volitvah v državne kongrese po ZDA, kjer demokratom ni uspelo zmanjšati prednosti republikancev, izgubili pa so še guvernerski položaj v Montani in razmerje moči po guvernerjih je sedaj 27 proti 23 v korist republikancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine