13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Demokrat Bill Nelson priznal poraz na senatnih volitvah Floride

Demokrat Bill Nelson je v nedeljo priznal poraz na volitvah v zvezni senat na Floridi proti republikancu Ricku Scottu. To je storil, potem ko je postalo jasno, da mu niti ročno ponovno preštevanje glasovnic ne bo uspelo spremeniti poraza v zmago. Florida bo rezultate vmesnih volitev 6. novembra uradno potrdila v torek.

Poraz v tekmi za guvernerja Floride je že v petek priznal župan prestolnice Tallahassee, demokrat Andrew Gillum in namesto sedanjega guvernerja Scotta, ki se seli v Washington, bo državo, ki ji je tudi letos uspela zaplesti volitve, vodil republikanec Ron DeSantis.

Gre za dve izjemno pomembni zmagi republikancev, ki sta bili sicer doseženi že pred tednom in pol, vendar so morali glasove avtomatično ponovno šteti, ker je bila razlika med prvim in drugim kandidatom za senat kakor tudi guvernerja manjša od 0,50 odstotka.

Najprej so to opravili strojno, nato pa še vse sporne glasovnice, ki jih stroji niso zaznali, prešteli ročno. Razlika med prvim in drugim se je v obeh primerih po vsakem štetju le nekoliko spremenila, vendar ostala dovolj velika za zmago obeh republikancev. Gillum je zaostal za več kot 30.000 glasov, Nelson pa za okoli 10.000 glasov.

Republikanci so si tako še naprej zagotovili guvernerja vedno ključne države za uspeh na predsedniških volitvah. Naslednje bodo na vrsti leta 2020. V pokoj pa odhaja 76-letni senator Bill Nelson, ki je bil prvič izvoljen v zvezni kongres pred 40 leti in volivci države, ki je postajala vse bolj republikanska oziroma vse manj demokratska, so ga volili vse do 6. novembra.

Senatne volitve so pokazale, da je Trump še vedno dovolj močan na Floridi, saj je bil Scott njegov kandidat. Guvernerja je v senatno kandidaturo, ki se je uvodoma zdela pretežka, prepričal Trump in ga je tudi aktivno podpiral vse do volitev. Scottu je pomagalo tudi nekaj orkanov, ki so divjali po Floridi, saj je bil nenehno na televiziji sam ali skupaj s Trumpom, ki ni okleval z zvezno pomočjo. Nelson te podpore seveda ni imel.

Razplet je zanimiv tudi z vidika zdravstvene reforme. Medtem ko so volivci po ZDA večinoma oddajali svoje glasove v podporo zdravstveni reformi Baracka Obame, ki jo je zmerni Nelson odločno podpiral, pa so se volivci Floride odločili za Scotta, ki je tej reformi skupaj s Trumpom nasprotoval.

Republikanci so tako na vmesnih volitvah demokratom v zveznem senatu poleg Floride odvzeli še sedeže Indiane, Missourija in Severne Dakote. Demokrati so republikancem odvzeli Nevado in Arizono.

Razmerje sil bo od januarja naprej najverjetneje 53 proti 47 za republikance. Trenutno še sicer ni odločena tekma za sedež iz Misisipija, kjer bo konec meseca drugi krog posebnih volitev. Vendar gre za zelo konservativno zvezno državo, kjer demokrati trenutno nimajo možnosti za uspeh.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine