2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Delegacija Slovenije v Vatikanu tudi pri papežu, na slovenski smreki zažarele lučke

V Vatikanu je danes slovenski dan. Začel se je z mašo za domovino, nadaljeval s sprejemom slovenske delegacije pri papežu Frančišku, končal pa s slovesno osvetlitvijo kočevske smreke na Trgu svetega Petra. Zunanji minister Anže Logar je poudaril, da je 30 metrov visoko drevo darilo in zahvala Svetemu sedežu pri osamosvajanju Slovenije pred 30 leti.

 
Kot je izpostavil Logar kot slavnostni govornik ob prižigu lučk, je bil Sveti sedež med prvimi, ki so uradno priznali slovensko državo, tedanji papež Janez Pavel II. pa je že pred tem podpiral slovenska prizadevanja. Spomnil se je tudi nekdanjega nadškofa Alojzija Šuštarja in prvega veleposlanika pri Svetem sedežu Štefana Faleža, ki sta bila po njegovih besedah takrat pomembna vez Slovenije z Vatikanom.

“Iz pragozda v Vatikan,” je še dejal minister in povedal, da je avtohtona slovenska smreka stara 75 let in tehta sedem ton. Slovensko božično drevo v srcu krščanstva je po besedah Logarja sporočilo miru, pa tudi pomemben prispevek k predstavljanju Slovenije v svetu.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa poudaril, da letošnje drevo prihaja z območja, ki je namočeno s krvjo mučencev po drugi svetovni vojni. Kljub temu je to drevo po njegovih besedah znamenje Božje ljubezni, ki je vedno zelena, večna.

Lučke na božičnem drevesu, ki ga krasijo okraski iz Slovenije, je prižgal nekdanji slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Ivan Rebernik. Slovensko drevo bo na vatikanskem trgu do 10. januarja.

Pred slovesno osvetlitvijo božičnega drevesa so na Trgu svetega Petra slovesno odkrili tudi letošnje jaslice iz mesta Castelli, ki jih je Svetemu sedežu podarila italijanska škofija Teramo-Atri in so narejene iz keramike.

Slovenija je Vatikanu božično drevo tokrat podarila drugič – prvič je to storila leta 1996. Poleg smreke za trg pred baziliko svetega Petra je letos poslala še 42 manjših smrek in belih jelk, ki krasijo zunanje površine mesta in vatikanske urade. Slovenija je poskrbela tudi za okrasitev božičnih dreves, okrasje zanje je delalo 400 prostovoljcev.

Nadškof Cvikl je že zjutraj na grobu Janeza Pavla II. v vatikanski baziliki daroval mašo za domovino. Šlo je za mašo ob 30-letnici samostojne Slovenije ter tudi za zahvalo trem, ki so k temu veliko prispevali – nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., nekdanjemu nadškofu Alojziju Šuštarju in prvemu veleposlaniku Slovenije pri svetem sedežu Štefanu Faležu. Cvikl je v pridigi poudaril, da je samostojnost dar, ki ga je treba ohranjati ob skupni rasti v odprtosti, spoštovanju in enotnosti.

Zatem je delegacijo iz Slovenije, v kateri so bili poleg vodje diplomacije Logarja med drugim še minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, kardinal Franc Rode, nadškof Cvikl, veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf in veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, dopoldne na avdienci sprejel papež Frančišek.

“Slovenija je poklonila veličastno smreko, izbrano v kočevskih gozdovih,” je poudaril papež. Ob tem je pozdravil tudi delegacijo iz italijanske škofije Teramo-Atri, ki je letos podarila jaslice.

Papež je še dejal, da so tako božično drevo kot jaslice letos bolj kot kadarkoli prej znamenje upanja za prebivalce Rima in romarje, ki jih bodo lahko prišli občudovat.

Zunanji minister Logar se je v Vatikanu tudi srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. Pogovarjala sta se o izzivih, povezanih s pandemijo covida-19, humanitarnih razmerah po svetu in v soseščini, aktivnostih Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, prihodnosti Evropske unije in predsedovanju Slovenije Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine