11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Delegacija Komunistične partije Vietnama obiskala papeža

Piše: C. R. 
Srečanje papeža Frančiška z delegacijo predstavnikov Komunistične partije Vietnama je bilo »pozitivno srečanje«, znamenje krepitve odnosov s Svetim sedežem in tudi morebitnega prihodnjega obiska papeža v tej državi, poroča Vatican News.
Avdienca je bila v četrtek, 18. januarja 2024, zjutraj, v vatikanski apostolski palači, nato pa se je skupina preselila v Državno tajništvo na pogovor s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom in z msgr. Gallagherjem, tajnikom za odnose z državami in mednarodnimi skupnostmi, še poroča omenjeni medij.

Msgr. Paul Richard Gallagher poroča o podrobnostih srečanja in izraža upanje, da bo katoliška skupnost imela koristi od tega, kar je nadaljnji korak naprej v dvostranskih odnosih, ki se pridružuje drugim pomembnim rezultatom, doseženim z diplomatskega vidika. Tajnik za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami je napovedal, da bo Vietnam obiskal aprila in da bo državni tajnik kardinal Parolin nato tja odpotoval v enem letu.

»Stvari bomo naredili postopoma,« pojasnjuje msgr. Gallagher in pravi, da je optimističen – v odgovoru na vprašanje – tudi glede možnosti obiska samega papeža Frančiška v prihodnosti: »Da, mislim, da bo. Vendar je treba narediti nekaj korakov, preden bo to primerno. Mislim, da si papež želi obiskati, prav gotovo si katoliška skupnost resnično želi, da papež pride in da bi bilo to zelo lepo sporočilo za celotno regijo. Vietnam, je pravzaprav pomembna država, neke vrste gospodarski čudež v mnogih pogledih.”

Današnjega srečanja s papežem za zaprtimi vrati se je udeležilo 15 predstavnikov vietnamske komunistične partije. Hanoj in Vatikan sta sicer že julija lani napovedala, da bo Sveti sedež v Vietnam poslal stalnega predstavnika. Poteza bi predstavljala diplomatski preboj, potem ko sta strani prekinili stike po koncu vietnamske vojne leta 1975.

Poleg tega je predsednik Vietnama Vo Van Thuong papeža nedavno tudi osebno povabil na obisk. V državi s slabimi sto milijoni prebivalcev ljudi naj bi sicer živelo približno šest milijonov katoličanov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine