13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Dejstva o madžarskem Klubradiu in o levičarskih obtožbah glede pomanjkanja svobode govora

Piše: A.S.

Levica že nekaj let trdi, da je na Madžarskem ogrožena svoboda medijev, obenem pa Orbanovo vlado označuje za »diktatorsko«. Pravzaprav je pri tem precej ironično to, da ravno levičarski politiki, mediji in nevladniki, ki se pritožujejo glede svobode medijev na Madžarskem, sicer velikokrat sami zahtevajo uvedbo bolj strogih zakonov glede »sovražnega govora« in cenzuro nasprotnih mnenj. Nedavni primer tega obtoževanja Orbana, da je »diktator« in da ne dovoli svobode in pluralnosti medijev, je povezan z madžarskim Klubradiom.

Vendar pa, kot ponavadi, dejstva še zdaleč niso tako dramatična. Odločitev, da se Klubradiu ne podaljša uporaba frekvence ni bila politično motivirana. Levičarski mediji sicer niso poročali o tem, da je Klubradio užival pravice brezplačne uporabe frekvence vse od leta 2011. Razlog za levičarsko histerijo je v resnici v tem, da je po več kršitvah zakonodaje, ki jih sicer ne zanika, radio izgubil pravice do avtomatskega podaljšanja frekvence, temveč se je moral za uporabo frekvence potegovati z drugimi postajami, ki so oddale prošnjo za uporabo le te.

Razlog za to ni »zatiranje svobode govora«, temveč se je tako v skladu z madžarskimi in EU zakoni odločilo neodvisno madžarsko sodišče. Resničen razlog za razne obtožbe zatiranja pa je v tem, da levičarje moti, da niso nad zakonom. Glede na EU zakone bi se madžarsko sodišče lahko odločilo, da sploh ne bo dovolilo podaljšanja frekvence. Vendar pa madžarska zakonodaja kljub temu dovoljuje podaljšanje, če je bila vložena za to prošnja, ob dveh pogojih: medij ne sme zaostajati pri plačilu prispevka medijskim storitvam in prav tako ne sme izvajati kršitev.

Pravice do frekvence Klubradia niso bile obnovljene, ker je radio v roku dvanajstih mesecev dvakrat prekršil pravila, ki jih določa zakonodaja o medijskih ponudnikih. Pravzaprav je Klubradio v sedmih letih povzročil sedem kršitev. Zakon jasno določa, da »pravice ne bodo obnovljene v primeru, če so določbe, ki jih določa ta zakon večkrat kršene«. Radio ni zanikal svojih kršitev, kljub temu da so pri avtomatski obnovitvi pravic predstavljale veliko prepreko kar se tiče zakonodaje. Ker je Klubradio ponovil nekatere izmed kršitev, Medijski svet ni imel druge izbire kot da zavrne zahtevo radia za avtomatsko podaljšanje pravic do frekvence. Klubradio se je prav tako prijavil na javni razpis na katerem se je za pravice potegoval z dvema drugima postajama. Njegova prošnja je bila sprejeta, drugi dve pa zavrnjeni. Vendar pa sta se drugi dve postaji pritožili na to odločitev, zaradi tega pa je bila v skladu z zakonom odločitev javnega razpisa suspendirana, dokler se pritožba ne reši na sodišču.

Dejstva so, da je celotna situacija posledica kršitev Klubradia, katere radio sam ne zanika. Odobritev njihove prošnje na javnem razpisu pa je zaradi pritožb drugih dveh postaj, ki sta se prijavili, suspendirana dokler o tem ne bo odločalo sodišče. Kljub vsemu pa Klubradio ne bo prenehal oddajati saj bo še vedno dostopen na spletu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine