-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Danska: pandemija se bo končala v dveh mesecih

Piše: Damian Ahlin 

Danska, ki naj bi postala vzorčna država za prihodnost COVID-19, je napovedala, da bo pandemija končala v dveh mesecih. Ima visoko stopnjo cepljenja in sistem za spremljanje virusov, ki je zgled v svetu. Zdravstveni organi so optimistični kljub kritičnemu povečanju številu okužb.

Projekcije Danske po vsem svetu jemljejo resno. To pa zato, ker temeljijo na globalnem sistemu nadzora koronavirusov, ki je bil zasnovan posebej za takšne čase, ko se narava virusa hitro spreminja. Tako je opisano v nedavnem članku v časopisu The Washington Post.

Ob pojavu različice Omicron, ki je ponovno spodbudila zdravstveno krizo zaradi koronavirusov, mnogi spremljajo to državo – in zlasti njen državni inštitut za serum, ki se ukvarja s testiranjem, nadzorom in modeliranjem – zaradi opozoril na to, kaj bi se lahko zgodilo.

Tyra Grove Krause, vodja oddelka za epidemiologijo v prestižnem centru, je v ponedeljek zvečer na danski televiziji TV 2 napovedala konec pandemije v dveh mesecih. Njen optimizem temelji na ugotovitvah študije, ki jo je izvedla njena organizacija.

Naslednji mesec bo najtežje obdobje pandemije, Omikron je tu, da ostane, in bo v naslednjem mesecu poskrbel za množično širjenje okužbe. Ko bo konec, bomo na boljšem kot prej. V dveh mesecih bomo spet normalno živeli, je izjavila Krause.

Na Danskem pa je v zadnjih tednih prišlo do porasta števila novih primerov in v nedeljo so zabeležili najvišje povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh, ki je v prejšnjem tednu znašalo 20.886. Danska je celo ena najvišjih stopenj obolevnosti na milijon prebivalcev v Evropi.

Vir: Infobae

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine