-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Danska najema celice za tuje zapornike na Kosovu

Piše: Damian Ahlin

Ozemlje, ki ga Španija ne priznava, je privolilo, da bo sprejelo zapornike, ki jih nordijska država ne more sprejeti zaradi prenatrpanosti svojega zaporskega sistema.

Danska bo na Kosovo poslala skoraj 300 zapornikov, ki niso državljani EU. V zameno bo plačevala letno pristojbino v višini 15 milijonov evrov in pomagala financirati ekološki prehod. Kosovo bo od leta 2023 dalje v naslednjih 10 letih za najem zapora v Gjilanu, ki je približno 50 kilometrov oddaljen od glavnega mesta Priština, skupaj prejelo 210 milijonov evrov.

Dogovor, katerega cilj je zmanjšati napetosti v danskem zaporskem sistemu, je sprožil zaskrbljenost glede ravnanja z zaporniki.

Danski organi odgovarjajo, da bodo obsojenci obravnavani enako v skladu z dansko zakonodajo. V poročilu ameriškega zunanjega ministrstva iz leta 2020 pa so opisani izjemno nasilje med zaporniki in celo med osebjem, verski radikalizem, korupcija in pomanjkanje zdravstvene oskrbe.

Kosovo ima na svojem ozemlju od 700 do 800 praznih celic. Od tega bo do 300 celic namenjenih obsojenim kriminalcem iz držav nečlanic EU, ki naj bi jih po prestani kazni deportirali z Danske.

Zaporniki ne bodo predstavljali visokega tveganja, je v izjavi povedala predstavnica kosovskega pravosodja Albulena Haxhiu. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine