10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Danska dvema borcema IS odvzela dansko državljanstvo

Danska je dvema osebama z dvojnim državljanstvom odvzela dansko državljanstvo, ker naj bi se v Siriji pridružila skrajni skupini Islamska država (IS), je danes sporočila danska vlada. Tako so prvič uporabili novo zakonodajo, ki omogoča odvzem državljanstva džihadističnim borcem.

 

Oblasti niso navedle, komu so odvzeli državljanstvo. Danski mediji sicer poročajo, da gre za 25-letnega moškega s turškim in danskim državljanstvom, ki mu danske oblasti očitajo terorizem. V Koebenhavnu rojeni moški je Dansko zapustil leta 2013 in se od tedaj ni vrnil. Pri drugi osebi pa naj bi šlo za žensko, ki naj bi se prav tako pridružila IS.

Tako so prvič uporabili zakonodajo, ki so jo danski poslanci sprejeli konec oktobra. Ta ministrstvu za priseljevanje in integracijo omogoča, da brez sodnega postopka odvzame dansko državljanstvo borcem IS z dvojnim državljanstvom. Posamezniki, ki so jim odvzeli državljanstvo, imajo štiri tedne časa za pritožbo na odločbo.

Pristojno ministrstvo obravnava še dva podobna primera, poročajo tuje tiskovne agencije.

Približno petina od 10.000 borcev IS, ki so jih na severovzhodu Sirije zaprle enote sirskih Kurdov, prihaja iz evropskih držav. Danske oblasti ocenjujejo, da je od leta 2012 najmanj 158 ljudi iz Danske odpotovalo v Irak ali Sirijo, da bi se pridružilo IS. Približno 27 jih je še vedno na območju konfliktov, 12 je zaprtih. Ni jasno, koliko med njimi jih ima dvojno državljanstvo.

Turčija je sredi novembra začela izgon pripadnikov IS v evropske države in ZDA. Enega je poslala tudi na Dansko, kjer so ga takoj ob prihodu aretirali. Po navedbah medijev naj bi šlo za Ahmada Salema el-Haja, rojenega v Aarhusu na Danskem. V Sirijo je odšel leta 2013, da bi se pridružil Islamski državi. Danska ga je leta 2014 obtožila terorizma in izdala mednarodni nalog za njegovo aretacijo. Decembra 2017 so ga aretirali v turškem mestu Kilis.

Zadnje novice

Sorodne vsebine