16.3 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Dan po tem: «V požaru v Tetovu v RS Makedoniji do tal pogorela improvizirana COVID19 bolnišnica. Mrtvih 14 bolnikov. Odgovornih za to tragedijo ni. Uradno!«

Piše: Vane T. Costa

Požar, ki je v Tetovu, v Severni Makedoniji včeraj zajel improvizirano, začasno bolnišnico za zdravljenje bolnikov s COVID-19, je zahteval številne smrtne žrtve. Bolnišnica je popolnoma uničena. Žal tudi veliko število tamkajšnjih pacientov. Po poročanju MIA in drugih medijev v Makedoniji in bližnjih držav, je umrlo najmanj 14 ljudi, še 12 pa jih je huje poškodovanih in število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, poročajo oblasti v Skopju. Pri identifikaciji nekaterih žrtev bodo morali uporabiti analizo DNK, po prvih informacijah med umrlimi ni zdravstvenega osebja. Požar je sicer izbruhnil včeraj okoli 21. ure in je v kratkem času uničil oddelek za covid-19. Sočasno so po večjem delu so potekale slovesnosti ob 30 letnici samostojne makedonske države.

Mednarodna javnost pošilja sožalne brzojavke, odgovorni in najvišji predstavniki države pa mencajo in se prestopajo iz ene nogo na drugo preden spravijo kakršno koli tehtno besedo iz sebe.

V ogenj so poslali nekompetentnega in mlačnega predsednika države Steva Pendarovskega, da trdi v odgovorih na klice iz drugih držav, da po poročilih ki jih ima, da ne kaže na možnosti podtaknjenega požara oziroma na vključenost človeške napake v tej tragediji.

Kako se odreagirali pristojni?

Po vsem svetu se ob takšnih okoliščinah pričakuje odstop kot logična posledica in pietetna poteza, se pri tam krivda prelaga na drugega! Ali bo kdo bo odgovoren za zgorele bolnike?!

V tej situaciji pa tudi ob nedavnih požarih v državi nič. Odgovorni so ob požarih izražali pričakovanje omilitve požarov s pomočjo jutranje rose.

Prav tako kaže tukaj. Do sedaj je z Covid -19 umrlo več kot 6000 ljudi. Cepiva zamujajo zaradi vprašljivih zalog. Poraja in pojavlja se 1000 zakajev , na vse to pa nobenega zato. Odgovora ni! Ga ni ker ni odgovornosti. Ob tej tragediji in nesreči v modularni bolnišnici Tetovo, ki je vzela 14 življenj, je šla kaplja čez rob. Državljani zahtevajo odgovornost!

Glavna in seveda nekompetentna, Minister za zdravje Venko Filipce in premier Zoran Zaev po ogledu prizorišča tragedije, šla mimo trupel, fotografirala in posnela videoposnetke, ki ju skrbijo za občane, pobegnila od novinarjev. Brez izjav, brez odgovornosti. Le kam in ali sploh lahko ubežijo?

Makedonski minister za zdravje Venko Filipche (foto: Vlada RSM)

Kako se drugje po svetu odzivajo ob takšnih nesrečah? Kako to drugje počnejo vlade in resorni ministri?

V Romuniji je premier Victor Ponta je odstopil zaradi požara v nočnem klubu v Bukarešti, v katerem je umrlo 32 ljudi. Državljani so zaradi niza škandalov več mesecev zahtevali njegov odstop. Požar je prispeval zadnjo kapljo ki je šla čez rob – in je odstopil .

Leta 2018 so v Grčiji bili štirje odstopili zaradi požarov, ki so vzeli več kot 90 življenj.

Prav tako v Kazahstanu je sledil odstop kazahstanskega obrambnega ministra po požaru in seriji eksplozij v trgovini z orožjem, v katerih je umrlo 15 vojakov in gasilcev.

“Celotna vlada je odstopila.”je bila izjava ministra Hamada Hasana v nagovoru novinarjem, ki je poudaril, da bo libanonski premier Hassan Daib uradni odstop vlade predal predsedniški palači. Odstop vlade je sledil po veliki eksploziji v Bejrutu, v kateri je umrlo več kot 160 ljudi.

Odgovornost zdaj???

Za zadnjo tragedijo v Tetovu, ko je v požaru v modularni bolnišnici do smrti opeklo najmanj 14 bolnikov, ki so se zdravili in borili za življenje s krono, je objektivno odgovoren javni uslužbenec minister za zdravje Venko Filipce. Javnost to pričakuje!

Odstop je pri njih neznan izraz! Izbrisano iz katerega koli slovarja ali političnega besednjaka!

Balkanizem je dober ščit pred vsem, pri prevzemanju odgovornosti posebej. Seveda ne bo nihče kriv za nič. Ta dva, predsednik vlade niti ministra za zdravje » vsekakor« nista.

Le vprašanje je kako dolgo bodo še izkopavali svežo zemljo za grobove civilnih žrtev?

Čas je, kot menijo tamkajšnji poznavalci, da nekdo iz te »Vlade« postane mož besede in moški, da stopi pred javnostjo in prizna, da je objektivno odgovoren prav on. Tega filma z takšnim koncem tam še niso videli. V dani situaciji tudi ni kaj dosti za pričakovati.

Obstaja bojazen, da bo za vse »kriv«Gruevski?!? Ali morda Crvenkovski ?!?

Ob takšni zmešnjavi in pomešanosti vsega ter odsotnosti reda in odgovornosti je vse možno.

Teater makedonskega absurda aktualnega časa je zmožen »izpljuniti » takšen epilog. Le ljudskih in nedolžnih žrtev ne more vrniti v življenje.

Žalostno!

 

 

Sorodne vsebine