17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Dalmacija še vedno odrezana od preostalih delov Hrvaške, vožnja po cestah v razmerah, ko so možni močni sunki bočnega vetra, smrtno nevarna!

Piše: C. R. 

Na Hrvaškem so zaradi močnega vetra, vozil, ki so obtičala na cesti, in nanosov snega že več kot 20 ur zaprte vse ceste iz Dalmacije proti notranjosti države in obratno. Močan veter bo na obali pihal tudi danes, na Kvarnerju pa ga bodo spremljala neurja, zato za ta del Jadrana velja rdeče opozorilo.

Največ težav so neurja in veliki nanosi snega povzročili v Liki in Gorskem kotarju. Pripadniki hrvaške gorske reševalne službe so na terenu in pomagajo potnikom, ki so obtičali na cesti zaradi velikih količin snega.

Predvsem so v teh razmerah nevarni poskusi vožnje na območjih z močnimi sunki bočnega vetra, ki lahko avtomobile dobesedno odpihne s cest. Zato je vožnja v takih razmerah smrtno nevarna.

Veliko potnikov je zaradi polnih hotelskih namestitev moralo prenočiti v športnih dvoranah, vrtcih in podobnih objektih. V kraju Gračac, približno na pol poti med Kninom in Gospićem, je hrvaška civilna zaščita odprla sprejemni center za potnike, ki so zaradi zaprtih cest in prometnih nesreč obstali v prometu. Vodja civilne zaščite v Gospiću Joso Živković je za hrvaško nacionalno televizijo HRT povedal, da so od nedelje zvečer do danes zjutraj v dvorane namestili okoli 200 ljudi.

Kljub vsem opozorilom in prepovedi vožnje je ponoči več kot 25 vozil vseeno zapeljalo na zaprti del avtoceste med Zagrebom in Dubrovnikom, pri predoru Sveti Rok. Hrvaška gorska reševalna služba (HGSS) je danes zjutraj zato pri omenjenem predoru morala reševati 26 vozil. Posnetek prebijanja do vozil je objavila na družbenem omrežju Facebook.

Gorski reševalci so pomagali tudi voznikom, ki so obtičali v snežnem metežu na cesti pri Modrići, iz Gospića pa so zgodaj zjutraj prepeljali bolnika iz Karlobaga na dializo v bolnišnico v Gospiću, so sporočili iz HGSS.

V Liki in Gorskem kotarju zaradi slabih vremenskih razmer še vedno ni niti ene odprte ceste za nobeno skupino vozil od Dalmacije proti notranjosti in obratno.

Samo za osebna vozila so odprti del avtoceste med Reko in Zagrebom med razcepoma Kikovica in Delnice, Jadranska magistrala med Novim Vinodolskim in Senjem, državna cesta med Maslenico in Zatonom Obrovačkim ter Paški most, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub (Hak). Most na Krk je odprt za osebna vozila, ne pa tudi za motorje in kamp prikolice.

Za ves promet so zaradi močnega vetra in snega med drugim zaprti del avtoceste Zagreb-Split-Ploče med razcepom Sveti Rok in Posedarje ter del Jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno.

Za tovornjake s prikolicami in vlačilce s polpriklopniki trenutno ni odprta nobena cesta iz notranjosti proti Reki ali Istri in obratno.

Zaradi močnega vetra so prekinjene tudi številne trajektne in katamaranske povezave na območju Reke, Kvarnerja ter v Dalmaciji.

Vzdolž celotne obale bo danes pihal močan veter. Kvarner bodo mestoma zajela tudi neurja, s sunki vetra do 120 kilometrov na uro, so opozorili iz državnega hidrometeorološkega zavoda.

Obilne snežne padavine so povzročale težave v prometu tudi v večjem delu Bosne in Hercegovine in na severu Srbije.

Zaradi velikih nanosov snega, ki v sarajevskem kantonu neprekinjeno pada že zadnjih 24 ur, se je prestolnici BiH podrlo več dreves, poroča sarajevski spletni portal Klix.ba.

Sever Srbije vključno z Beogradom je v nedeljo prekril sneg, južni del države pa so zaznamovale spomladanske temperature. V Leskovcu so tako ob 12. uri izmerili celo 22 stopinj, je poročala srbska nacionalna televizija RTS.

Zaradi mokrega in težkega snega je ponekod prišlo tudi do izpadov elektrike. Iz Elektromreže Srbije so danes sporočili, da popravljajo poškodovane daljnovode, in napovedali, da bodo odpravili težave v naslednjih urah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine