30.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Da bi očeta cepili proti koronavirusu, ga je na hrbtu nosil 12 ur

Piše: Jože Jan

Zgodba in slika krožita po vsem svetu: mladi Tawi Zó’é nosi svojega 67-letnega očeta 12 ur po amazonskem pragozdu, da bi bil cepljen proti covidu.

Zgodbo je objavil Erik Jennings, nevrokirurg in zdravstveni strokovnjak, ki že dvajset let skrbi za zdravje plemstva Zó’é. On in ekipa medicinskih sester in zobozdravnikov redno potujejo na območje tega amazonskega plemstva, da bi poskrbeli za njihove zdravstvene potrebe.

»Prebivalstvo Zó’é je razpršeno na ozemlju 669.000 hektarjev (tretjina površine Slovenije) in je organizirano v več kot 50 naselij,« je nevrokirurg razložil za dnevnik El Mundo prek Instagrama. »Mobilnost na njihovem ozemlju je zelo omejena. Od začetka pandemije so se Zó’é v najbolj oddaljenih vaseh izolirali,« je razložil Jennings.

Ekipa dr. Jenningsa je načrtovala cepljenje vseh avtohtonih prebivalcev. »Vsaka družina je bila cepljena posebej, prišli so po stezah, ki jih poznajo samo oni. Primer Tawija in njegovega očeta Wahuja je zelo intenziven odnos ljubezni, naklonjenosti in spoštovanja med očetom in sinom,« je dodal Jennings, »še pred pandemijo je Tawy nosil očeta na sprehodih med vasmi.«

Zdravnik je pojasnil, da je za avtohtone prebivalce veliko bolj varno potovati po cepivo zaradi zahtevnosti pokrajine. »Če bi mi hodili v vasi, bi potrebovali več tednov, da bi prišli do njih,« ja zaključil.

Vir: El Mundo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine