0.6 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Covid19 je lahko usoden tudi za mlade: V Splitu sta umrli dekleti stari 16 in 28 let

Piše: Sara Rančigaj

“Ne izbiramo med negativnim in pozitivnim. Izbiramo med ukrepanjem, ki ima negativne posledice, in neukrepanjem, ki ima lahko drastične posledice,” je pojasnil na novinarski konferenci predsednik vlade Janez Janša ob napovedanem zaostrovanju ukrepov. Vlada se zaveda, da zapiranje prinaša velike posledice, prav tako pa se zavedajo tudi, da bi neukrepanje lahko prineslo še hujše posledice, kot denimo na Hrvaškem, kjer sta umrli tudi mlajši dekleti. Iz Splita poročajo o novih žrtvah s koronavirusom, umirajo starejši in prav tako tudi mladi. Poleg 77-letnika je umrla 90-letnica, kar pa je najbolj skrb vzbujajoče – umrli sta tudi mlajši ženski stari 16 in 28 let, medtem pa naj bi vsi oboleli sicer imeli še druga bolezenska stanja. 

V zadnjih 24 urah so v Splitsko-dalmatinski županiji zabeležili 294 novo okuženih s koronavirusom. Umrle so štiri osebe, med njimi dve deklici. Eden je bil star 16, drugi pa 28 let. Poleg številnih spremljajočih bolezni so bile osebe pozitivne tudi na okužbo s covid-19, je poročal hrvaški medij 24sata.

Poleg njiju dveh sta umrla tudi 90-letnica in 77-letnik. Glede na poročilo Učnega zavoda za javno zdravje Splitsko-dalmatinske županije je od skupno 1005 opravljenih testov v nedeljo, 294 oseb na novo diagnosticiranih oseb iz Splitsko-dalmatinske županije pozitivnih na okužbo s covid-19.

Slika je simbolična (Foto: STA)

Iz Splita poročajo o 117 novih okužbah, Trogirja 17, Makarske, Omiša in Sinja 14, Solina 13, Kastela 12, Imotskega deset, Trilja osem, Marinže sedem, Muce in Podbablje po pet, Runovića, Podstrane in Hrvaca po štiri, Dicme, Dugopolja, Lovreca , Podgore, Segeta in Hvara po tri, Starega Grada, Supetarja, Brela, Postira, Proložaca, Tučepov, Selc in Pučišća po dva. Vrgorac, Baška Voda, Dugi Rat, Jelsa, Klis, Nerežišća, Otoka, Prgomet, Primorski Dolac, Zagvozd in Cista Provo imajo po enega bolnika. Od skupnega števila novih primerov je bilo 167 oseb v stiku s predhodno okuženimi osebami. Skupaj je 2324 ljudi v samoizolaciji. V splitski klinični bolnišnici je 124 bolnikov s covid-19, 19 oseb pa je na respiratorju.

Vlada je sprejela ostrejše ukrepe – stanje je alarmantno v državah Zahodnega Balkana
Poleg ostalih ostrejših ukrepov, ki jih je sprejela vlada, se zaostruje z današnjim dnem tudi prehajanje slovenske meje. “Razlog za to odločitev je alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana, ker je število okužb drastično povečano in od koder je mogoče zaznati tudi prihod številnih oseb, ki včasih predložijo tudi dokazila o testiranju sumljivega izvora,” je pojasnil premier Janez Janša. Kot je še poudaril zaradi strožjih ukrepov prosi za razumevanje in odpuščanje. “Ne izbiramo med negativnim in pozitivnim. Izbiramo med ukrepanjem, ki ima negativne posledice, in neukrepanjem, ki ima lahko drastične posledice,” je pojasnil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine