18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Covid: Država, ki je cepila le 3% prebivalstva bo uničila milijon odmerkov

Piše: Jože Jan

Nigerija je ena najbolj naseljenih afriških držav, a tudi ena najbolj zaostalih pri cepljenju proti koronavirusu. Zaradi poteka veljavnosti bo uničila milijon odmerkov.

Samo 3% nigerijskega prebivalstva je prejelo oba odmerka cepiva proti koronavirusu, kar je zelo nizka stopnja, celo v primerjavi z drugimi državami v Afriki (Južna Afrika ima na primer 24% prebivalcev polno cepljenih). Po poročilu tiskovne agencije Reuters pa ima Nigerija veliko cepiv (govori se o milijonu odmerkov), ki jim kmlau poteče veljavnost, ker jih ni pravočasno uporabila.

V nigerijskem ministrstvu za zdravje so izjavili, da so vsa cepiva s potekom roka uporabnosti umaknjena in bodo uničena.

Nigerija je, tako kot ostale afriške države, v začetku leta imela velike težave pri dostopu do cepiv proti koronavirusu, ker so proizvajalci dajali prednost bogatejšim državam, ki so predčasno z njimi podpisale pogodbe. Številne afriške države so se zanašale tudi na organizacijo Covax.

V zadnjih tednih se je dostava izboljšala: bogatejše države so začele sproščati svoje rezerve, večinoma prek sistema Covax. Nigerija je avgusta prejela 700.000 odmerkov cepiva AstraZeneca iz Združenega kraljestva, septembra 800.000 iz Kanade in oktobra še 500.000 iz Francije. V istem času je prejela 4 milijone odmerkov Moderne in 3,6 milijona odmerkov Pfizer iz ZDA.

Nigerijsko ministrstvo za zdravje pravi, da so mu bila nekatera od podarjenih cepiv dostavljena zelo blizu izteka roka uporabnosti, kar predstavlja resne logistične izzive. »Imeli smo zelo malo časa, v nekaterih primerih le tedne, da jih uporabimo,« je izjavil zdravstveni minister Osagie Ehanire. »Ker cepiva prihajajo eno za drugim je za nas velik izziv glede transporta, distribucije in dostave uporabnikom,« je dodal.

Vlada je izjavila, da bodo cepiva, ki jim je potekel rok uporabnosti, uničena. Opozorila je tudi, da bo »vljudno zavrnila« vse donacije cepiv, ki jim ostaja malo časa do izteka roka uporabnosti.

Tudi druge afriške države so imele podobne težave s cepivi s potekom veljavnosti, med njimi Malavi, Južni Sudan in Demokratična republika Kongo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Afriški center za nadzor in preprečevanje bolezni sta pred kratkim pozvali k spremembi načina darovanja cepiv. »Načrtovanje in zagotavljanje porabe odmerkov s kratkim rokom uporabnosti eksponentno poveča logistično obremenitev zdravstvenih sistemov, ki so vsekakor že preobremenjeni,« sta zapisali v izjavi in priporočili, da imajo darovana cepiva minimalni rok uporabnosti dveh mesecev in pol in da so države prejemnice seznanjene z donacijami mesec dni pred njihovo dostavo.

 

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine