10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Covid-19 v ZDA še vedno pomori okoli 1000 ljudi na dan, protesti in razbijanja pa se kar nadaljujejo

V ZDA se je število okužb z novim koronavirusom povzpelo na dva milijona, zaradi covida-19 pa je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo skoraj 113.000 ljudi. Zaradi covida-19 še vedno umre do tisoč Američanov na dan, vendar mu sedaj ne namenjajo več takšne javne in politične pozornosti kot zadnje tri mesece. Protesti zaradi domnevnega rasizma pa se brezglavo nadaljujejo.

Posamezne zvezne države v ZDA odpravljajo ukrepe proti širjenju pandemije, med njimi tudi New York, ki je bil najbolj prizadet, zadnja dva tedna pa se položaj zelo izboljšuje.

V New Yorku so doslej zabeležili 380.000 okužb z novim koronavirusom in 30.500 smrti zaradi covida-19. Na intenzivni negi je le 630 bolnikov s covidom-19, skupno število hospitalizacij pa je padlo na 2190. Število mrtvih je sicer od nedelje, ko je umrlo 39 bolnikov, naraslo najprej v ponedeljek na 46 in v torek na 53. Na višku pandemije aprila je umrlo skoraj 800 bolnikov na dan.

V 14 zveznih državah in Portoriku število okužb in hospitalizacij narašča in podira rekorde. Med njimi so Teksas, Kalifornija, Severna in Južna Karolina, Arkansas, Mississippi, Utah in Arizona. Gre večinoma za države, ki so prve začele odpravljati ukrepe proti širjenju pandemije. Teksas, kjer so doslej našteli več kot 75.000 okužb z novim koronavirusom, je v ponedeljek in torek poročal o rekordnem številu hospitalizacij zaradi covida-19.

Podobno se dogaja v Arizoni, kjer so našteli skoraj 29.000 okužb, in Arkansasu, kjer so jih našteli več kot 10.000. V Arkansasu je število novih hospitalizacij od konca maja naraslo za 88 odstotkov. Severna Karolina sledi Teksasu in doživlja drugo največjo rast okužb in hospitalizacij.

Po ZDA rušijo kipe Krištofa Kolumba

V Bostonu so v sredo obglavili kip italijanskemu morjeplovcu Krištofu Kolumbu, v Richmondu so ga podrli, zažgali in vrgli v jezero.V Bostonu, kjer so ga sedaj obglavili, ga bodo premestili v muzej, v Richmondu ga morajo najprej potegniti iz jezera.

Krištof Kolumb je sicer v ZDA pod udarom že nekaj zadnjih let. Italijan je leta 1492 med iskanjem nove poti proti Aziji za špansko krono trčil ob tisti čas za Evropo neznano celino. Velja za odkritelja Amerike, potomci ameriških Indijancev pa imajo Kolumba za simbol začetka genocida, iztrebljanja in zasužnjevanja.

ZDA, ki so jo zajeli nasilni protesti, z vidnih javnih mest odstranjujejo predvsem kipi generalom nekdanje konfederacije. Vrstijo se tudi zahteve, da ameriške oborožene sile spremenijo imena svojih desetih oporišč, ki nosijo imena generalov konfederacije. Ameriški predsednik Donald Trump se je nemudoma zavzel za ohranitev imen, ne glede na to, da mornarica odstranjuje konfederacijske simbole, enako so storili marinci, kopenska vojska pa nima načeloma nič proti preimenovanju oporišč. “Ti spomeniki in zelo mogočne baze so postale del velike ameriške dediščine in del zgodovine zmag, zmage in svobode,” je tvitnil Trump in ni pojasnil, kako poraženi generali v državljanski vojni simbolizirajo zmago oziroma kako borci za ohranitev suženjstva simbolizirajo svobodo.

“Moja vlada ne bo niti pomislila na preimenovanje teh veličastnih in legendarnih vojaških ustanov. V našo zgodovino največje države na svetu se ne bo posegalo,” je zagotovil Trump, ki bo branil imena oporišč, kot so Fort Bragg, Fort Hood in Fort Benning

ali velja tudi belo življenje

“Tudi moje življenje je pomembno!,” je objavil twiteraš Tayler Hansen….

Zadnje novice

Sorodne vsebine