18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

COVID-19: To ni konec pandemije, temveč premor

Piše: Damian Ahlin

Število primerov COVID-19 v Latinski Ameriki še naprej upada, vendar se je število smrtnih primerov nekoliko povečalo.

Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije (PAHO) se je v zadnjem tednu število primerov COVID-19 v Latinski Ameriki zmanjšalo za 31 odstotkov, vendar se je število smrtnih primerov spet povečalo za 5,6 odstotka. Razlog za to je lahko dejstvo, da je veliko ljudi že okuženih, težave pa so tudi pri izvajanju virusnih testov. Več držav je spremenilo svoje načrte za testiranje in zaradi omejenih virov ne izvajajo več veliko testiranj. To velja tudi za države, ki so v preteklosti veliko testirale, kot je Kolumbija. V tem okviru bosta Charité in nemška vlada Kolumbiji zagotovila 500.000 testov PCR. To so storili v okviru dvostranskega projekta med državama.

Druge države ga lahko kupijo ali proizvedejo. Pred tem pa moramo preveriti, kako uporabni bodo ti multipleksni testi. Za vsako različico koronavirusa že obstajajo testi, vendar je treba test opraviti dvakrat, traja dlje, stroški pa se podvojijo. Pomanjkanje testiranja lahko pojasni razlike med številkami okužb in smrti. Po drugi strani pa je v več državah od uvedbe poživitvenega cepiva minilo že nekaj mesecev. Številne vlade so zmanjšale skrb za zaščitne ukrepe. Zato se ljudje iz ogroženih skupin ponovno okužijo in umirajo.

Vse države v Latinski Ameriki so veliko trpele in na splošno so bile vse zelo uspešne pri svojih kampanjah cepljenja. Vse države delajo kar lahko, v okviru svojih zmožnosti.

Dejstvo, da se številke zmanjšujejo, še ne pomeni konca koronavirusov. Bolj kot h koncu pandemije se približujemo obdobju premora. Zaslužen premor in trenutek za dihanje. Virus bo še naprej krožil, se razvijal in mutiral. Poleg tega obstaja konkretna nevarnost, da bo virus mutiral in se bo naslednjo zimo v Evropi ali Latinski Ameriki pojavila nova, močnejša različica virusa Omicron. Ne misliti, da že prehajamo v endemičnost. Dokler bo prenos tako velik, bo virus še naprej mutiral.

Še vedno moramo biti zelo previdni in se še naprej pripravljati na morebitni naslednji val. To pomeni vlaganje v infrastrukturo, izdelavo prilagojenih cepiv za nove različice, izvajanje kliničnih preskušanj in spodbujanje nadnacionalnega dela.

Podrazličica BA.2 omikrona zdaj predstavlja 21 odstotkov novih okužb po vsem svetu. Po novih študijah se zelo hitro širi in lahko povzroči hujšo bolezen. Za zdaj je to vse, kar vemo. Zgolj sledimo epidemiološkemu procesu, ki natančno kaže na večjo nalezljivost. To je tako različno, da dejansko imunost s prvimi valovi in cepljenjem manj ščiti pred prenosom in boleznijo. Mnogi bi radi mislili, da omikron ni nevaren, vendar to ne drži. Zaradi Omicrona umira veliko ljudi. S COVID-19 nas čaka še veliko dela. Veliko je treba razumeti in se naučiti.

Kateri simptomi bi nas morali opozoriti v primeru trdovratne bolezni COVID-19? Utrujenost, težave s koncentracijo, pomanjkanje vonja, težave z dihanjem, dolgotrajni glavoboli. V takih primerih je dobro poiskati nasvet zdravnika specialista. Ker pa tega še ne razumemo v celoti, ni vzročnega zdravljenja ali čarobne tabletke, ki bi pomagala. Treba se je še naprej paziti in ne popustiti z ukrepi.

Vir: Deutsche Welle

 

Sorodne vsebine