8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Covid-19 ne bo zadnja pandemija

Piše: Damian Ahlin

Iz Združenih narodov  pozivajo, naj se priprave začnejo takoj, saj to ni zadnja  pandemija. 

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je v ponedeljek opozoril, da Covid-19 ne bo zadnja pandemija, s katero se bo moral soočiti svet, in pozval, naj se že zdaj začnejo pripravljati na nove izbruhe okužbe. 

Guterres je v sporočilu ob mednarodnem dnevu pripravljenosti na epidemije v ponedeljek opozoril, da nalezljive bolezni še vedno ogrožajo vse države. 

Vsak izbruh, ne glede na to, kje se pojavi, lahko preraste v pandemijo, je dodal Guterres, ki je poudaril potrebo po večjih naložbah za izboljšanje nadzora, zgodnjega odkrivanja in načrtov hitrega odzivanja v vseh državah, zlasti v najbolj ranljivih

Poleg tega je pozval h krepitvi lokalnih sistemov primarnega zdravstvenega varstva, da bi preprečili njihov propad in k zagotovitvi dostopa do cepiv pod pravičnimi pogoji za vse ljudi ter k doseganju univerzalne zdravstvene pokritosti. 

Predvsem moramo spodbujati globalno solidarnost, da bodo lahko vse države zaustavile širjenje nalezljivih bolezni takoj, ko bodo zaznale izbruh, je dejal. 

Covid-19 skoraj dve leti po začetku pandemije povzroča približno 50.000 smrtnih primerov na teden. Do konca decembra je povzročil več kot 276 milijonov okužb in 5,3 milijona smrti. 

 

Vir: 20minutos

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine