14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Covid-19: Evropska agencija za zdravila ocenjuje cepljenje otrok od 5. Do 11. leta

Piše: Jože Jan

Evropska Agencija za Zdravila (EMA) ocenjuje uporabo Pfizerjevega cepiva proti COVID-19 pri otrocih, starih od 5 do 11 let. EMA je tudi priporočila tretji odmerek cepiva Pfizer.

Odbor za uporabo v humani medicini Evropske agencije za zdravila je sporočil, da bo pregledal podatke o cepivu in podatke tekočih kliničnih študijev pri otrocih, starih od 5 do 11 let, da se odloči, ali je priporočljivo njihovo cepljenje. Mnenje odbora bo potem poslano Evropski komisiji, ki bo izdala končno odločbo. »EMA bo sporočila rezultate svoje ocene v nekaj mesecih, razen če bodo potrebne dodatne informacije«, piše v izjavi.

Pfizerjeva Comirnaty je trenutno odobreno cepivo za uporabo pri otrocih, starih 12 let in več. Cepivo vsebuje molekulo, imenovano messenger RNA (mRNA) in deluje tako, da telo pripravi na obrambo pred SARS-Cov-2. Comirnaty je bil odobren v Evropski uniji decembra leta 2020.

 

Tretji odmerek

EMA je pred dvema tednoma potrdila tretji odmerek cepiva Pfizer za odrasle. Dobijo ga lahko šest mesecev po drugem odmerku. Poleg tega je posebno priporočila tretji odmerek cepiv Pfizer in Moderne osebam z oslabljenim imunskim sistemom 28 dni po drugem odmerku.

Priporočilo so izdali »potem, ko so študije pokazali, da je dodatni odmerek teh cepiv povečal sposobnost proizvodnje protiteles proti virusu, ki povzroča COVID-19 pri bolnikih s presajenimi organi in z oslabljenim imunskim sistemom«, navaja EMA.

Pri osebah z normalnim imunskim sistemom je EMA ocenila »podatke cepiva Pfizer, ki kažejo povečanje ravni protiteles, ko se daje obnovitveni odmerek približno 6 mesecev po drugem odmerku pri osebah od 18 do 55 let«.

 

Vir: El Diario, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine