4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Civilisti zapuščajo še zadnje območje Islamske države na vzhodu Sirije

Iz vasi Bahuz, zadnjega žepa pod nadzorom skrajne skupine Islamska država (IS) na vzhodu Sirije, je danes krenil konvoj več deset tovornjakov, na katerih so civilisti in družinski člani skrajnežev. Večinoma gre za ženske in otroke, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil (SDF) Mustafa Bali je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da nima natančnih podatkov, koliko ljudi so evakuirali. Po nekaterih podatkih naj bi bili na tovornjakih tudi borci IS, ki so se predali.

V zadnjih tednih so z območja evakuirali več tisoč žensk in otrok, povezanih z džihadisti IS, odkar so sile omenjenega kurdsko-arabskega zavezništva ob podpori ameriških letal 9. februarja začele nov napad za zavzetje tega še zadnjega območja, ki ga IS nadzira na vzhodu Sirije v pokrajini Deir Ezor.

V minulih dneh je evakuacija zastala, saj je z območja odšlo le nekaj več kot deset ljudi. Današnja množična evakuacija pa bi po navedbah AFP lahko pomenila, da SDF pripravlja zadnji napad na območje.

Sirske demokratične sile na omenjeno območje ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA izvajajo ofenzivo od lanskega septembra. Od lanskega decembra je območja, ki so bila pod nadzorom IS, zapustilo skoraj 37.000 ljudi, večinoma soprog in otrok džihadistov, pa tudi okoli 3.200 borcev IS, ki so se predali, kažejo podatki Sirskega observatorija za človekove pravice.

Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila “kalifat”. Od takrat je večino ozemlja izgubila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine