17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Češki zunanji minister v slovenščini čestital za dan državnosti

Češki zunanji minister Tomaš Petriček je Sloveniji in Slovencem v videonagovoru čestital za dan državnosti. V slovenščini je med drugim izpostavil, da sta Slovenija in Češka v skoraj treh desetletjih skupne poti, tudi v okviru EU in Nata, uspešno izvedli proces demokratičnih in ekonomskih reform.

 

“Ob vašem prazniku, dnevu državnosti, vam čestitam za izjemen napredek, ki ga je vaša država dosegla v skoraj treh desetletjih samostojnosti,” je sporočil minister Petriček v nagovoru, ki ga je na Twitterju objavilo slovensko veleposlaništvo v Pragi.

“Velik del te poti smo prehodili skupaj skozi naše skupno članstvo v Evropski uniji, Natu in skozi proces demokratičnih in ekonomskih reform v obeh državah. Menim, da zelo uspešno,” je dejal minister.

Izrazil je zadovoljstvo, da je po pandemiji novega koronavirusa prišlo do sprostitve omejitev za potovanja med državama. “Lahko ponovno v polnem obsegu sodelujemo na političnem, gospodarskem in kulturnem področju, za kar si tudi sam zelo prizadevam,” je dejal.

Izpostavil je tudi pomen ohranjanja “dragocene mreže medčloveških stikov”, ki jo vzdržujejo državljani obeh držav. “Tudi sam rad obiskujem vašo lepo deželo. Dragi slovenski prijatelji na Češkem in v Sloveniji – želim vam lep praznik in vse dobro,” je še dodal češki zunanji minister.

Zadnje novice

Sorodne vsebine