11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Češki premier v svoji novi knjigi govori o konfliktih in prijateljstvu

Piše: C. R.

Češki predsednik vlade Andrej Babiš se v nedavno izdani e-knjigi z naslovom “Sdílejte, než to zakážou” (“Delite, preden bo prepovedano!”) spominja svojih težav, s katerimi se je spopadal, odkar je leta 2014 postal predsednik češke vlade, in govori o prijateljstvih, ki jih je na tej poti sklenil. Knjiga je napisana v neposrednem in nepretencioznem slogu in je značilna za Babišev nekoliko ekscentričen in egocentričen pristop k sodobni zgodovini in politiki, zaradi katerega je pri nekaterih tako priljubljen, pri drugih pa nepriljubljen.

Knjiga se začne z razpravo o dogodkih, povezanih z evropsko migrantsko invazijo leta 2015, in o tem, kako so evropske institucije poskušale državam članicam vsiliti migrantske kvote. Omenja, da naj bi bilo po načrtih Komisije v prvem valu 120.000 migrantov z Bližnjega vzhoda, ki so bili skoncentrirani v grških in italijanskih taboriščih, razdeljenih med države članice, pri čemer naj bi jih Češka prevzela 1863. To število bi se v dveh letih povečalo na skoraj 3000 migrantov. Babiš meni, da je načrt EU preprečilo skupno stališče držav Višegrajske četverice (V4): Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska.

Piše o čeških levičarskih poslancih Evropskega parlamenta, ki so s podporo migrantskim kvotam “glasovali proti lastni državi” in so celo vložili peticijo, naj Komisija kaznuje Češko, ker je zavrnila te načrte. Komisija je proti nasprotnikom uporabila metodo korenčka in palice, saj jih je poskušala ustrahovati s postopki za ugotavljanje kršitev na eni strani in jih podkupovati s subvencijami za migrante na drugi. Neusmiljeno so poskušali državam članicam vsiliti kvote migrantov, vendar so njihovi načrti na koncu propadli.

Babiš ta rezultat pripisuje V4 in omenja madžarskega premierja Viktorja Orbana kot tistega, ki je bil v tem boju še posebej dejaven. Opisuje, kako se je med politikoma spletlo prijateljstvo zaradi boja proti nezakonitim migracijam. Orbán je celo sam prispeval nekaj odstavkov k Babiševi knjigi in spomnil, kako so se srednjeevropske države, kot je bila njegova, združile proti prikritim načrtom Bruslja, da Evropo preplavijo muslimanski in afriški migranti. Svoj odnos s češkim premierjem označi za prijateljstvo, ki se je spletlo v boju, Babiša pa opiše kot nenavadnega politika, ki ga ne zanimajo mesijanske ideologije, ampak bolj preproste stvari, kot sta narod in družina. Orbán meni, da sta za sedanjo evropsko politiko značilna razvodenelost znotraj glavnega toka in obsesivna politična korektnost, pri čemer so pogumna dejanja redka. “Madžarska in V4 imata srečo, da je na čelu Češke republike pogumen človek,” sklene Orbán.

Češki premier se spominja dogodkov v zahodnoevropskih državah, ki so potrdili njegove najhujše strahove glede invazije migrantov. Omenja množične spolne napade in nasilje v Nemčiji na silvestrovo 2015, ko je bilo napadenih in oropanih več kot 1200 žensk. Spominja se tudi dveh čeških žrtev kaznivih dejanj, povezanih z migranti. Prva je bila šestnajstletna Čehinja, ki jo je posilil moški, ki je z vlakom prihajal iz Nemčije. Vse to zato, ker Evropa ne upošteva svojih meja, pravi Babiš. Tistim, ki trdijo, da so posilstva zagrešili tudi češki storilci, pa odgovarja: Govorim o tej deklici in njenem trpljenju, ki bi ga lahko povsem preprečili, če bi schengenska zaščita delovala. Babiš se spominja tudi Naďe Čižmár, Čehinje, ki je bila ubita v napadu na božični sejem v Berlinu leta 2016, ko je muslimanski terorist s tovornjakom zapeljal v množico ljudi in jih ubil dvanajst. Zapustila je petletnega otroka.

Med številnimi drugimi vprašanji Babiš opozarja na problem negativne demografije v svoji državi. “Zdaj rojeni otroci so drugačni od nas,” pravi Babiš, “so svobodnejši in bolj odprti.” Povprečna Čehinja ima 1,7 otroka in bi morala imeti več kot dva otroka, da bi ustavila upadanje naroda, kjer je povprečna starost prebivalstva trenutno 42,5 leta. Babiš kot zgled, ki mu želi slediti, navaja madžarski model družinske politike, in sicer davčne olajšave za družine z otroki in pomoč pri hipotekarnih posojilih ali nakupu družinskega avtomobila. Kljub temu mora njegova vlada narediti več kot le finančne spodbude, pojasnjuje. Babišov cilj je ustvariti sistem, v katerem bodo imele matere z več otroki več možnosti, da se posvetijo svoji karieri. Babiš predlaga vključitev starejših državljanov, zlasti starih staršev, ki bi lahko imeli osrednjo vlogo pri vzgoji otrok, in obljublja, da bo to storil s finančnimi spodbudami. Za starše, ki bi v zgodnjih letih raje ostali z otroki, opozarja, da imajo na Češkem ženske na voljo štiriletni starševski dopust in ne le nekajmesečni kot v večini zahodnih držav.

 

Vir: Remix News

 

Knjiga je v izvirniku v češčini na voljo v formatih EPUB, MOBI in PDF tukaj: Andrej Babiš

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine