11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Češka z novimi zahtevami: zahteva odhod dodatnih 70 ruskih diplomatov

Piše: C. R.

Češka vlada je danes od Rusije zahtevala, naj do konca maja število svojih diplomatov v Pragi zmanjša na toliko, kot jih ima Češka v Moskvi. To pomeni, da mora Prago zapustiti še 70 ruskih diplomatov. Moskva je v odzivu zagrozila s povračilnimi ukrepi. Tako se diplomatski spor med državama, ki sta že vzajemno izgnali diplomate, nadaljuje.

V skladu z 11. členom dunajske konvencije bomo omejili število uslužbencev ruskega veleposlaništva na trenutno število uslužbencev našega veleposlaništva v Moskvi,” je povedal novi češki zunanji minister Jakub Kulhanek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na češkem veleposlaništvu v Moskvi je trenutno 24 ljudi, na ruskem veleposlaništvu v Pragi pa jih je 94. To pomeni, da mora do konca maja Češko zapustiti 70 Rusov.

Kulhanek je Rusiji v sredo, ko je prevzel vodenje češkega zunanjega ministrstva, postavil ultimat, naj do danes do 12. ure omogoči vrnitev vseh 20 čeških diplomatov v Rusijo, ki jih je ta izgnala v odgovor na izgon 18 ruskih diplomatov iz Češke. Napovedal je, da bodo v nasprotnem primeru število akreditiranih ruskih diplomatov v Pragi zmanjšali na toliko, kolikor je čeških diplomatov v Moskvi.

Ruski odziv je bil popolnoma nesorazmeren, diplomati niso naredili ničesar narobe,” je danes povedal vodja češke diplomacije glede prvega izgona diplomatov.

Rusko zunanje ministrstvo, ki je danes na pogovor poklicalo češkega veleposlanika v Moskvi, se je odzvalo z jezo. “Praga se je odločila za pot uničevanja in ne bo čakala dolgo na naš odgovor,” je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova po navedbah AFP.

Rusija se je z izgonom 20 čeških diplomatov odzvala na izgon 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva v Pragi, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014. Ta je zahtevala dve smrtni žrtvi. Zdaj se ta spor še zaostruje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine