3.1 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Češka: Volivci vrgli socialiste in komuniste iz parlamenta

Piše: kulturnimarksizem.si

Čehi so 8. in 9. oktobra izvolili nov parlament. Po izredno tesnih volitvah predsednik vlade Andrej Babiš morda ne bo ostal na položaju. Volitve so tudi pokazale, da je češka politika polarizirana okoli dveh osebnosti, Andreja Babiša in Petra File, na škodo klasične levice, ki je zdaj popolnoma izginila iz parlamenta, kjer si sedeže delijo le štiri koalicije.

Tesni rezultati, ki odražajo polarizacijo

Napetost je trajala do zadnjega trenutka. Volilna udeležba je bila precej visoka in je znašala 65,43 %, kar je 4,6 % več kot na zadnjih volitvah. Koalicija SPOLU (Skupaj, desna sredina), ki vključuje ODS, KDU-ČSL in TOP 09, je prejela 27,79 % glasov, tik pred stranko sedanjega predsednika vlade ANO, ki je prejela 27,12 %.

Češki volilni sistem temelji na prilagoditvi znanega d’Hondtovega sistema s preferenčnimi glasovi v 14 volilnih enotah. Zaradi teh posebnosti je stranka ANO kljub drugemu mestu obdržala 72 sedežev v poslanski zbornici, medtem ko je tripartitno zavezništvo SPOLU dobilo le 71 sedežev. Koalicija STAN (župani in neodvisni, drugi) in Pirati (napredni globalisti) je prejela 15,62 % glasov in osvojila 37 sedežev, medtem ko je patriotska in evroskeptična stranka SPD (Svoboda in neposredna demokracija) Tomia Okamure prejela 9,56 % glasov in obdržala 20 sedežev.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine