25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Češka podaljšala stroge omejitvene ukrepe do 22. januarja

Češka je danes podaljšala trenutno veljavne stroge ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa do 22. januarja. Izključene niso niti dodatne zaostritve, je v Pragi dejal zdravstveni minister Jan Blatny.

 

V državi trenutno velja najvišja raven ogroženosti zaradi širjenja novega koronavirusa, kar s sabo prinaša stroge ukrepe. Na prostem se lahko srečata največ dve osebi. Zaprte so vse trgovine, z izjemo živilskih, drogerij in lekarn, pa tudi hoteli, restavracije in kulturne ustanove. Med 21. in 5. uro je v veljavi nočna prepoved gibanja.

V preteklih 24 urah je Češka že drugi zaporedni dan zabeležila rekordno število novih okužb. Zdravstvene oblasti poročajo o 17.668 primerih. Ob začetka epidemije so v državi s približno 10,7 milijona prebivalcev našteli že skoraj 795.000 potrjenih okužb, umrlo je 12.621 covidnih bolnikov.

Cepljenje proti covidu-19 medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa le počasi napreduje. Do srede zvečer je prvi odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech po navedbah zdravstvenega ministrstva prejelo 19.918 ljudi.

Na družbenih omrežjih se krepi kritika zaradi skupnega nakupa cepiva v okviru EU. A zunanji minister Tomaš Petriček očitke zavrača. “Brez EU bi cepivo dobili veliko pozneje,” je sporočil prek Twitterja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine