12.9 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Češka in Madžarska za krepitev nacionalnih držav znotraj EU

Češka in Madžarska podpirata krepitev vloge držav članic Evropske unije in tudi večji vpliv nacionalnih držav pri razdeljevanju sredstev EU. “Želimo odločati o sredstvih,” je po srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom v Pragi dejal češki premier Andrej Babiš, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Orban se je tudi zavzel za nepolitično Evropsko komisijo. Sedanjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju je očital, da je na napačni poti. V luči evropskih volitev maja prihodnje leto 2019 je madžarski premier dejal, da je napočil čas, da se izteče mandat sedanjim evropskim poslancem.

Premierja Češke in Madžarske sta tudi branila odločitev obeh držav, da ne bosta podprli dogovora ZN o migracijah. “Ne sme se zgoditi, da bodo tihotapci ljudi odločali, kdo lahko dela in živi v Evropi,” je dejal Babiš. Orban je ocenil, da gre za napačen dogovor, ki bo okrepil in ne zajezil migracije. Tiste države, ki ga bodo podrle, pa bodo po njegovem mnenju izpostavljene “velikemu tveganju”.

Pravno neobvezujoč dogovor ZN o migracijah naj bi pripomogel k boljšemu upravljanju z migracijami. Sprejeli naj bi ga 10. in 11. decembra v maroškem Marakešu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine