1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Černobilski požar pušča posledice: dim prekril celo ukrajinsko prestolnico Kijev

Ukrajinsko prestolnico Kijev je prekril gost dim, ki ga je veter nad mesto prinesel z območja požara v bližini jedrske elektrarne v Černobilu. Kijevske mestne oblasti zagotavljajo, da sevanje ni povišano. So pa danes v Kijevu zabeležili najvišjo onesnaženost zraka na svetu.

 

Gost dim je prekril celotno mesto s tremi milijoni prebivalcev, po dimu pa smrdi celo v zaprtih prostorih. Oblasti so ljudi pozvale, naj zaprejo okna in ostanejo doma. Svetovali so jim, naj veliko pijejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

K smogu nad Kijevom prispeva dim, ki nastaja pri požaru na zaprtem območju okoli jedrske elektrarne v Černobilu, pa tudi pri več deset požarih v okolici Kijeva.

Požar pri Černobilu, kjer se je pred skoraj 34 leti zgodila najhujša jedrska nesreča doslej, je izbruhnil pred približno dvema tednoma. Gasilci so v torek sporočili, da je požar na območju, ki je od prestolnice oddaljeno približno 80 kilometrov, pod nadzorom.

Vendar pa je na območju še okoli 1100 gasilcev, ki skušajo dokončno pogasiti požar. Pri gašenju sodelujejo tudi trije helikopterji in dve letali za gašenje. Doslej je po uradnih podatkih pogorelo 11.500 hektarjev površin. Nevladna organizacija Greenpeace pa ocenjuje, da je pogorelo štirikrat toliko površin.

“V Kijevu opazujemo dim in onesnaženost (…) ni pa sevanja,” je ob tem zagotovil tamkajšnji župan Vitalij Kličko.

V ukrajinski prestolnici so sicer v veljavi tudi stroge omejitve gibanja z namenom zajezitve novega koronavirusa. V Ukrajini so potrdili 4662 primerov okužbe z novim koronavirusom in 125 smrti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine