17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Cepljeni športniki v Tokiu ne dosegajo slabših rezultatov, ravno nasprotno!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Vsi olimpijci so cepljeni zoper covid-19. Prav nič slabših rezultatov zato ne dosegajo. Nasprotno. Brez cepljenja verjetno sploh ne bi mogli varno tekmovati. Pomislimo na to, ko se srečujemo z raznimi predsodki,” je izpostavil predsednik vlade Janez Janša. Športniki in drugi udeleženci morajo upoštevati tudi stroge protokole – nošenje mask, socialno distanciranje, izogibanje javnemu prevozu – držati se morajo mehurčkov. Športniki se morajo tudi redno testirati, kršitev teh pravil pa lahko povzroči diskvalifikacijo ali deportacijo, enako tudi pozitiven test na Covid-19.

Na olimpijskih igrah v Tokiu, ki se bodo končale konec tega tedna , je sodelovalo več kot 11 tisoč športnikov, večina udeležencev je cepljenih proti Covid-19, takih naj bi bilo preko 80 odstotkov.  Nekaj ameriških športnikov je sicer  javno povedalo da niso, nekateri olimpijski športniki pa so navedli zaskrbljenost zaradi stranskih učinkov cepiva, ki bi ovirali njihovo olimpijsko usposabljanj. Nekaj jih je zavrnilo cepivo, “ker ne verjamejo, da virus obstaja in menijo da gre za svetovno zaroto in da je cepivo naprava za sledenje“, je New York Times povedal glavni zdravnik Jonathan Finnoff. Finnoff je za Times in USA Today povedal, da je USPOC (United States Olympic & Paralympic Committee) izobraževal športnike o cepljenju s ponudbo spletnih seminarjev, dostopnostjo zdravstvenih strokovnjakov in zagotavljanjem literature, ki bi razblinila mite o cepivu. A očitno jim kljub vloženemu trudu ni uspelo v celoti.

25. julija so tuji mediji poročali, da so našteli že 127 pozitivnih testov, od tega je bilo pozitivnih 14 športnikov. Med prvim in 23. julijem so sicer opravili kar 170 tisoč testov, kar kaže na veliko mero previdnosti, kar se morebitnih okužb tiče. Organizatorji iger izvajajo tudi sledenje stikov s pomočjo aplikacije, ki zbira podatke o sledenju GPS, športnike, ki so bili v stiku z ljudmi, ki so bili pozneje pozitivni na testu, pa dajo v samoizolacijo, kjer morajo trenirati sami. Sicer lahko še vedno tekmujejo, dokler imajo dnevne negativne teste. Zaradi pozitivnega testa pa so se nekateri nastopu na igrah morali tudi odpovedati. Ameriška teniška igralka Coco Gauff je bila ena prvih športnic, ki je bila pozitivna na covid-19 in je napovedala, da se bo umaknila z iger. Umaknil se je tudi zmagovalec golfa na odprtem prvenstvu ZDA Bryson DeChambeau,  pa tudi prvak leta 2021, Španec Jon Rahm. Na srečo se pri naših športnikih ni zgodilo kaj podobnega in tako lahko še naprej držimo pesti za kakšno dodatno medaljo – slovenskim športnikom je do sedaj namreč šlo naravnost vrhunsko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine