7.7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Cena ameriške nafte spet v prostem padu

Hitro polnjenje skladiščnih zmogljivosti je danes pognalo cene ameriške nafte vnovič navzdol. Trgovci so povedali, da so rezervoarji na glavnem dobavnem terminalu za ameriško nafto Cushing v ameriški zvezni državi Oklahoma sicer napolnjeni zgolj 70-odstotno, vendar pa so preostale zmogljivosti že vse oddane.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, se je danes v elektronskem trgovanju v Aziji znižala za 1,73 dolarja na 15,21 dolarja za 159-litrski sod. Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se pocenile za 70 centov na 20,74 dolarja. Obe številki sta za približno 70 odstotkov nižji kot pred letom dni.

Vlagatelji na naftnem trgu čakajo na novice, ali in kako se proizvajalke nafte pripravljajo na zmanjšanje proizvodnje, o katerem se je razširjena skupina Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) dogovorila za 1. maja. Kuvajt naj bi po poročanju medijev po vsej verjetnosti začeli omejevati proizvodnjo že pred tem.

Po ocenah analitikov pri ameriški banki Goldman Sachs se utegnejo skladišča nafte po svetu zapolniti v naslednjih treh tednih. Trgovci, rafinerije in upravljalci infrastrukture iščejo vedno nove poti, kako uskladiščiti nafto. “Medtem ko je Opec začel zmanjševati proizvodnjo, pa se pri povpraševanju še vedno ni nič spremenilo. To bo cene nafte še naprej potiskalo navzdol,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal analitik pri trgovcu s surovinami Samsung Futures Kim Kwangrae.

Analitiki med vzroki za padanje cen navajajo tudi majhno povpraševanje po surovi nafti v največjih industrijskih državah. Čeprav je v evropskih državah, ki jih je epidemija novega koronavirusa najbolj prizadela, opaziti prve znake izboljševanja položaja in previdno rahljanje ukrepov, pa je gospodarstvo v Evropi in številnih drugih državah še naprej skoraj povsem ohromljeno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine