10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Čehi so previdni: Načrtujejo ponovno odprtje šol od marca naprej, seveda s testiranjem

Piše: Vane T. Costa

Češka vlada namerava s 1. marcem  ponovno odpreti šole za več učencev z rednimi testi na okužbe s korona virusom, ki ostajajo na visoki ravni, so v ponedeljek sporočili iz pristojnih  ministerstev, predvsem šolskega in notranjega.

Šole so bile od oktobra večinoma zaprte, saj so se okužbe kljub zaprtjem trgovin in omejitvam javnih prireditev ter nočni policijski uri povečale  in so bile med najvišjimi v  Evropi.

Postopno ponovno odpiranje šol je bila ena glavnih zahtev opozicijskih strank in javnosti, ki se zaradi dolgotrajnega zapiranja države, ki  bi naj bila vedno bolj utrujena od dolgotrajnosti ukrepov in posledično  temu  dolgotrajnega zaprtja.

“Če zagotovimo dovolj (testov), ​​nihče nam ne preprečuje v odločanju o tem, da bi se otroci začeli vračati v šole,” je na novinarski konferenci dejal notranji minister Jan Hamaček.

Sam potek vrnitev se bo  začel najprej v zadnjih letih osnovnih in srednjih šol, sledili pa ji bodo tudi drugi razredi, z roko v roki s sposobnostjo in zmožnostjo  vlade, da zagotovi dovolj ustreznih hitrih rezultatov antigenskih testov,  meni njihov šolski Robert Plaga.

Načrt za ponovno odprtje  bo začel odstopati od zastavljenega v kolikor, bodo bolnišnice v več regijah  se začele polniti  zaradi dotoka bolnikov s COVID-19, kar je delno posledica širjenja bolj nalezljive britanske različice virusa.

Poučen za njih je primer Nemčije, ki  je konec tedna zaradi širjenja mutacij korona virusa v obeh državah poostrila vstopne omejitve na češki in avstrijski meji.

Češka , 10,7-milijonska država  je  »zvezda«, viceprvakinja,  pandemije poročala o 18.250 smrtnih primerih zaradi korona virusa, po podatkih agencije EU za nadzor bolezni so njihovo dnevno število  primerov drugo najvišji v Evropi za Portugalsko,  v zadnjih dveh tednih.
Kot pravijo, previdnost je najbolj potrebna zdaj. Zmernost pri odpiranju, da ne pride do čezmernosti pri  okužbah. Čehi bodo ubrali predvsem zdravje in počutje na dolge proge. Kratko proge pravijo, v tem primeru ne bo njihova specialna disciplina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine