17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Carles Puigdemont aretiran na Sardiniji

Piše: Jože Jan

Nekdanji predsednik Katalonije Carles Puigdemont je bil včeraj aretiran na Sardeniji. Aretacijo je izvršila italijanska policija na letališču Alghero v skladu z odredbo mednarodnega iskanja in ujetja, ki jo je izdalo špansko vrhovno sodišče. Špansko sodišče je obsodilo Puigdemonta in ostale katalonske voditelje, ki so pred štirimi leti, 1.oktobra 2017 organizirali referendum in kasneje enostransko razglasili neodvisnost Katalonije. 

Medtem, ko so ostali člani njegove vlade ostali v Kataloniji in bili zaprti, sojeni in obsojeni, ker so se hoteli ločiti od Španije, se je Carles Puigdemont izselil v Belgijo, kjer je pozneje pridobil mesto evropskega poslanca. 

Španska vlada je izjavila, da se mora nekdanji predsednik katalonske vlade »podrediti ukrepanju pravosodja, tako kot vsi ostali državljani« in poudarila, da je pripor na Sardiniji posledica sodnega postopka, ki je v teku. 

Puigdemont je potoval na Sardinijo, da bi se udeležil mednarodnega kulturnega srečanja Adifolk International Aplec, kasneje pa se je nameraval srečati z različnimi sardinijskimi neodvisnimi župani. 

Italijanska policija je Puigdemonta aretirala takoj, ko je izstopil iz letala. Vodja gibanja za katalonsko osamosvojitev sedaj čaka, da italijansko sodišče odloči o njegovi svobodi ali predaji španskemu pravosodju. 

Viri: ABC, Španija El País, Španija 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine