30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Bruseljska policija je za obvladovanje nekaj tisoč mladih, ki so se udeležili prvoaprilske zabave, uporabila vodne topove!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

V Evropi smo v tretjem valu epidemije, zato so temu primerno v veljavi ukrepi za zajezitev covida-19. Med drugim je prepovedano druženje. Potem, ko se je novica o festivalu v Bois de la Cambre v Bruslju pričela kot prvoaprilska potegavščina, ki se je razširila preko družabnih omrežij, se je ta končala s policijo, ki je bila primorana za razkropitev nekaj tisoč željnih zabave uporabiti solzivec in vodne topove.

V četrtek se je v gozdnem parku južno od Bruslja pojavilo približno 5 tisoč mladih, ki so se udeležili prireditve z imenom “La Boum”, čeprav je šlo za očitno prvoaprilsko potegavščino. Potem, ko so s pomočjo dronov zabave željne pozvali, da naj se razidejo, se je policija naposled okoli 17. ure po lokalnem času poslala na prizorišče posebne policijske enote, poroča Russia Today.

Foto: epa

“Vsi smo depresivni. Čez dva tedna bom stara 18 let, izkoristiti želimo svojo mladost,” je za Reuters povedala srednješolka Amelie, ki je prišla na zabavo. “Nismo prišli, da bi jezili policijo, ampak da pokažemo, da imamo tudi svoje življenje in želimo v njem uživati.”

Foto: epa

V policiste metali steklenice in petarde

Ker pa tudi prisotnost posebne policijske enote ni zalegla, so bili policisti primorani, da za obvladanje množice uporabijo konje in naposled tudi solzivec in vodne topove. Nekateri zabave željni so skandirali “svoboda”, v policiste pa metali steklenice in petarde.

Bruseljski župan Philippe Close je okoli 18.30 objavil tvit, kjer je zapisal, da se takšnih srečanj v času epidemije ne bo toleriralo. “Tisti, ki ne upoštevajo policijskih ukazov, tvegajo aretacijo in pregon,” je dejal Close in se zahvalil policiji za trdo delo in ljudem, ki pravila za zajezitev virusa upoštevajo že več kot eno leto.

Foto: epa

Ko je nastopila noč, so se skupine mladih potem, ko je policija uporabila vodne topove, prestavile vzdolž ceste, pravijo očividci. Po prvih ocenah policije je bilo v povezavi z dogajanje aretiranih 15 ljudi, 11 je bilo ranjenih, vključno s tremi policisti, poročajo belgijski mediji.

Belgija je prejšnji konec tedna vstopila v tretje zaprtje države. V skladu z veljavnimi ukrepi je dovoljeno, da se zunaj srečajo največ štiri osebe. Bruseljsko tožilstvo je že sprožilo preiskavo, da ugotovijo, kdo je tisti, ki je odgovoren za Facebook zapis, ki je privabil množico željnih zabave.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine