5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Bruselj toži Kitajsko pred Svetovno trgovinsko organizacijo

Piše: Damian Ahlin

Peking evropskim podjetjem preprečuje, da bi se za zaščito svojih licenc za mobilne telefone obrnila na sodišča zunaj države.

Evropska komisija je v petek tožila Kitajsko pred Svetovno trgovinsko organizacijo (STO), ker Peking blokira evropska podjetja s patenti za ključne tehnologije, kot je 5G, ko se obračajo na domača sodišča in izpodbijajo nezakonito prisvojitev teh patentov s strani kitajske industrije.

Bruselj kritizira, da se lastniki patentov, ki se za uveljavljanje svojih pravic do zaščitenih tehnologij obrnejo na sodišče zunaj Kitajske, soočajo z globami, ki jih naložijo kitajski organi, kar v praksi pomeni, da jih prisilijo, da določijo licence pod tržnimi cenami.

Izvršni organ EU, ki v imenu EU-27 odloča o trgovinskih zadevah, meni, da je kitajska politika izjemno škodljiva za rast in inovacije v EU, saj evropskim tehnološkim podjetjem onemogoča uveljavljanje in izvajanje pravic, ki jim jih daje njihova tehnološka prednost.

Poravnava s pogajanji

Če zadeva ne bo rešena v 60 dneh, bo EU lahko zahtevala ustanovitev odbora, ki bo odločil o zadevi, čeprav viri EU vztrajajo, da še vedno obstaja možnost rešitve s pogajanji, če Peking sprejme posvetovanja, čeprav evropski poskusi dvostranskega reševanja razmer v zadnjem letu niso bili uspešni.

Evropska podjetja imajo pravico zahtevati pravično sodno varstvo, kadar se njihova tehnologija uporablja nezakonito, je po napovedi najnovejšega spora STO proti Kitajski dejal podpredsednik Sveta za gospodarstvo Valdis Dombrovskis.

Evropska komisija je od avgusta 2020 ugotovila številne kitajske sodne odločbe, katerih namen je pritiskati na podjetja v državah EU z visokotehnološkimi patenti in jim preprečiti, da bi lahko branila svoje pravice do varstva. Gre za prepovedi vložitve tožbe, ki jih kitajski proizvajalci uporabljajo za dostop do evropske tehnologije po veliko nižji ceni ali celo brezplačno.

Poleg tega Bruselj trdi, da ta sodišča z visokimi globami odvračajo prizadeta podjetja od tega, da bi se obrnila na sodišče v svoji državi, s čimer ogrožajo njihove pravice.

 

Vir: El Pais

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine