9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Bruselj odobril dodatne milijone v pomoč Španiji pri soočanju z migracijskimi pritiski; gre spet za nov poskus čim večjega uvoza migrantov v Evropo?

Evropska komisija je odobrila dodatnih 7,2 milijona evrov pomoči Španiji za soočanje z migracijskimi pritiski. Trije milijoni bodo namenjeni za okrepitev španske civilne straže na južni meji, preostalo pa za nakup opreme in tehnologije za krepitev boja proti terorizmu in kriminalu ter boljšo zaščito javnih prostorov.

 

Komisija je s tem Španiji od konca junija odobrila že več kot 32 milijonov nujne pomoči za reševanje migracijskih in varnostnih izzivov. Poleg tega je Španiji v obdobju 2014-2020 iz sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost namenjenih 691,7 milijona evrov, izpostavljajo v Bruslju.

O pomoči Španiji se je danes v Madridu evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos pogovarjal s predstavniki španske vlade, tudi z zunanjim ministrom Josepom Borrellom. V skupni izjavi je zagotovil polno podporo Evropske komisije Španiji v soočanju z migracijskimi pritiski na zahodnosredozemski poti.

 

Španska socialistična vlada pod vodstvom Pedra Sancheza je minuli teden Bruselj pisno pozvala k nujni pomoči Španiji in Maroku za zajezitev nezakonitih prihodov po morju ter preko španskih avtonomnih mest Ceuta in Melilla na severni afriški obali. Zahtevala naj bi 30 milijonov evrov.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je nato v nedavnem pismu Sanchezu obljubil finančno pomoč španski civilni straži še ta teden in izpostavil, da pomanjkljiv nadzor v Maroku sicer terja precej več finančne pomoči, a da je žal sklad za severno Afriko zaradi premajhnih prispevkov članic zelo skromen. Kljub temu je ta sklad odobril hitro izplačilo 55 milijonov evrov Maroku in Tuniziji za okrepitev nadzora na mejah, so sporočili v Bruslju.

V Španijo je letos po morju prispelo približno 23.000 ljudi, kar je več kot v vsem lanskem letu, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Država je vse pogostejši cilj nezakonitih migrantov, potem ko je zaradi uveljavljenih ukrepov in ostre politike nove vlade v Rimu vse teže doseči italijansko obalo.

Naši viri pa trdijo, da gre v tem primeru spet le za pranje denarja in za poskus podkupovanja državnih vlad, da bi v Evropo sprejele čim večje število muslimanskih migrantov.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine