5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Britansko sodišče odločilo, da ženska ne more biti napisana kot oče otroka na otrokovem rojstnem listu

Londonsko sodišče je odločilo, da transspolnica, ki se je, da se bo oklicala za moškega, gre za novinarko Guardiana Freddy McConnell, na rojstnem listu svojega sina ne more biti vpisana kot oče, temveč je lahko vpisana zgolj kot mama. Podporniki LGBT so nad “arhaično” odločitvijo londonskega sodišča, ki je prednost pred željami motene osebe dalo biološki resnici, naravnost zgroženi.

34-letna Guardianova novinarka Freddy McConnel, ki se je odločila postati moški in si s pomočjo hormonov pustila rasti brke, je “razočarana” nad “konservativno” odločitvijo sodišča, ki ji ne dovoli, da bi se na rojstni list svojega sina vpisala kot oče. McConnel je napovedala, da se bo zaradi tega pritožila na vrhovno sodišče.

Predsedujoči sodnik v primeru lord Burnett je glede odločitve sodišča pojasnil, da bi se morali za kakršenkoli drugačen izzid obrniti na parlament, sodišče navsezadnje lahko zgolj sprejema odločitve v skladu z zakonodajo. To je nekaj, kar bi znalo presenetiti slovenske sodnike, ki raje sodijo rezultatsko, kakor temu reče ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič.

“Od trenutka rojstva mora nekdo imeti starševsko odgovornost za novorojenca v primero avtorizacije medicinskega posega in bolj na splošno biti odgovoren za njegovo skrb,” je pojasnil Burnett. Po  Odloku o otrocih iz leta 1989 ta odgovornost avtomatično pripada materam, kar McConnelova tudi dejansko je, a bi sama bila raje napisana kot otrokov “oče”, samo zato, ker ima brke.

Brki še ne naredijo očeta
McConnellova se z odločitvijo ne strinja in jo smatra za “zastarelo”. S sodbo se ne strinja niti odvetnik Andrew Spearman, ki ocenjuje, da so spodleteli v prepoznavi spolne identitete, ki si jo je McConnellova izbrala.

Z odločitvijo sodišča se po drugi strani strinja feministična aktivistka Maya Forstater, ki je zapisala, je “v tem primeru konsistenca glede lastne percepcije morala dati prednost konsistenci tega, da samo ženske rojevajo in ljudije ki rojevajo so matere.” Forstaterjeva je zaradi svojega vztrajanja, da moški ne morejo postati ženske v 2019 ostala brez službe v Centru za globalni razvoj, sodišče pa je odločitev njenih delodajalcev podprlo s trditvijo, da je njena do spola kritična pozicija “nekompatibilna s človeškim dostojanstvom in temeljnimi pravicami ostalih.” Kakor vse kaže je tudi v Veliki Britaniji na enega dobrega sodnika, še sto aktivističnih.

Ivan Šokić/Nova24TV

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine