12 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 septembra, 2021

Britanski strokovnjaki svarijo: Maske in socialno distanciranje bi lahko trajalo še leta!

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Združeno kraljestvo je kar se cepljenja proti covid-19 države EU prehitelo po levi, a navkljub temu britanska stroka opozarja, da bi znalo obvezno nošenje mask ostati še “več let”.

Od začetka januarja 2021 je število novih primerov s covid-19 v Združenem kraljestvu padlo za desetkrat. Več kot polovica odraslih, to je več kot 27 milijonov je že prejelo prvo dozo cepiva. Za primerjavo, po poročanju RT se stopnja cepljenost v državah EU giblje okoli 10 odstotkov.

A kakor kaže, tudi cepljenje na covid-19 še ni razlog za veselje v upanju, da bi se lahko življenje vrnilo v stare predcovidne tirnice. Po trditvah vodilne imunologinje v Veliki Britaniji, Mary Ramsay bi lahko bilo nošenje mask in spoštovanje socialne distance prisotno še več let, ali “vsaj dokler niso drugi deli sveta cepljeni tako dobro kot mi in se število [okuženih] ne zmanjša tudi drugod].”

Maske zaradi tretjega sveta obvezne še več let
Glede na to, da distribucija cepiva po svetu ni enakomerna in bo trajalo še več let, da se cepijo v vseh državah tretjega sveta, bi potemtakem trditve Ramsayeve lahko držale. Medtem ko britanska vlada želi s koncem marca 2021 začeti s sproščanjem ukrepov, pa glavni vladni svetovalec za zdravstvo prof. Chris Whitty poslance opozarja, da bi se “preproste intervencije” med katere šteje tudi nošenje mask, nadaljevale tudi čez poletje. glavni vladni svetovalec za znanost sir Patrick Vallance pa je celo predlagal, da bi nošenje mask ostalo obvezno celo čez zimo 2021, zato da bi se izognili porastu novih primerov.

Več tisoč protestnikov
Ramsayeva je prepričana, da so se “ljudje navadili” nositi maske in spoštovati socialno distanco, kar po njenem mnenju pomeni, da “ljudje lahko živijo z njimi in lahko gospodarstvo še vedno obratuje z manj strogimi omejitvami.”

A to so njene želje. V soboto, 20. marca 2021 je namreč več tisoč ljudi protestiralo proti zaprtju države in ukrepom povezanih z zamejitvijo širjenja koronavirusa. Policija jih je aretirala 30 zaradi kršenja covid odredb.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine