2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Britanski premier in vodja konservativcev Boris Johnson pred bližnjimi volitvami napoveduje boj za vsak glas

Britanski premier Boris Johnson je danes dejal, da se bo v prihodnjih dneh boril za vsak glas na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo na Otoku potekale v četrtek. Kljub večkratnemu vprašanju, ali je v primeru, da ne bo prejel potrebne večinske podpore, pripravljen odstopiti, jasnega odgovora ni dal.

“Boril se bom za vsak glas,” je za britansko televizijo Sky News dejal vodja konservativcev, ki upa, da bo na bližnjih predčasnih volitvah dobil potrebno večino, ki mu je zmanjkala, da bi njegov dogovor o brexitu sprejeli v parlamentu.

Johnson upa, da bo na volitvah dobil večjo podporo in s tem možnost potrditve na novo izpogajanega dogovora z Brusljem o izstopu Združenega kraljestva iz EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Javnomnenjske raziskave vladajočim konservativcem napovedujejo veliko prednost pred opozicijskimi laburisti. Glede na raziskave, opravljene za časnik The Guardian, imajo konservativci 11 odstotnih točk prednosti pred laburisti (43 odstotkov v primerjavi z 32 odstotki).

Johnson, ki je na oblast prišel po odstopu bivše premierke Therese May konec julija, se je na večkratno vprašanje, ali bo odstopil v primeru, da ne dobi absolutne večine, izognil jasnemu odgovoru. “Osredotočil se bom na prihodnjih pet dni, ker mislim, da to pričakujejo prebivalci te države,” je dejal.

Johnson je ponovil, da želi uresničiti brexit in Veliko Britanijo 31. januarja popeljati iz EU. Pri tem je znova ošvrknil vodjo laburistov Jeremyja Corbyna, češ da ta ni zmožen povedati niti tega, kakšno je njegovo stališče do brexita. Volivcem je še enkrat obljubil, da bo s pomočjo točkovnega sistema po avstralskem zgledu zmanjšal število priseljencev, še navaja dpa.

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson in vodja laburistov Jeremy Corbyn sta se sicer v petek zvečer nastopila v zadnjem soočenju pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 12. decembra. V razpravi je prevladoval brexit, izstop Velike Britanije iz EU, ter javni zdravstveni sistem na Otoku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Javnomnenjska raziskava po koncu soočenja je pokazala, da so gledalci razdeljeni glede tega, kdo je iz soočenja izšel kot zmagovalec. 52 odstotkov jih je menilo, da je to britanski premier, 48 odstotkov pa, da je to Corbyn, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Corbyn je Johnsonu na soočenju med drugim očital, da mu manjka odkritosti glede njegovih načrtov za brexit. Posvaril je pred dolgotrajnimi pogajanji z ZDA in EU o morebitnem prostotrgovinskem sporazumu. “Izstopili bomo iz odnosa z EU in vstopili v odnos z nikomer,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja laburistov.

Ponovil je, da bi z EU v roku treh mesecev dosegel nov izstopni dogovor, nakar bi ga predložil na referendum, na katerem bi državljani lahko izbrali tudi možnost obstanka v uniji.

Johnson mu je odgovoril, da on sam že ima krasen dogovor o izstopu, na podlagi katerega bi Veliko Britanijo januarja popeljal iz EU. “Kako boš lahko od Bruslja dobil nov dogovor o brexitu, če sploh ne verjameš vanj?” ga je še vprašal.

Pri tem je imel v mislih Corbynovo odločitev, da bo v primeru drugega referenduma o brexitu ostal nevtralen. Vodjo laburistov je večkrat pozval, naj se vendar izjasni, ali je za ali proti brexitu. Zagovarjal je tudi, da ima Velika Britanija dovolj časa, da z EU po brexitu sklene dogovor o prihodnjih trgovinskih odnosih.

Glede splošne ureditev države je Corbyn poudaril, da je demokratični socializem izboljšal standard najrevnejših, ter da bo njegova stranka, če bo zmagala na volitvah, to ponovno storila.

Johnson je po drugi strani zagovarjal kapitalizem oziroma svobodni tržni sistem, z jasnimi besedami, da je “dinamična tržna ekonomija edini način, na katerega je mogoče plačati fantastične javne storitve”, njegove besede povzema BBC.

Vsekakor, je bil veliko bolj prepričljiv Boris Johnson, kot »rdeči« Corbyn, ki bi Veliko Britanijo najraje spremenil v nekakšno novo Sovjetsko zvezo…

Zadnje novice

Sorodne vsebine