12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Britanski premier Boris Johnson z dodatnimi policisti odločno nad kriminal in naraščajoče napade z noži

Britanski premier Boris Johnson je razgrnil nov načrt, v skladu s katerim bodo na britanskih ulicah okrepili navzočnost policistov, s čimer želijo odločneje ukrepati proti kriminalu. Novi premier namerava na ulice napotiti 20.000 dodatnih policistov, ob tem pa načrtuje tudi povečanje zmogljivosti v zaporih.

V videoposnetku, objavljenem danes na Twitterju, je Johnson obljubil, da bo razširil pristojnosti policistov pri prijetju in preiskavi osumljencev ter da bo poskrbel za dodatnih 10.000 mest v zaporih.

“Ostro moramo ukrepati proti kriminalu. To pomeni ostro ukrepanje proti kriminalcem,” pa je vodja britanskih konservativcev zapisal v komentarju v današnji izdaji časnika Mail on Sunday.

Nove pristojnosti, ki jih preizkušajo že v okviru obstoječega pilotnega projekta v sedmih policijskih območjih, naj bi razširili še na 8000 policistov v Angliji in Walesu. Policisti v skladu z novimi pristojnostmi ne bi več potrebovali dovoljenja nadrejenega uslužbenca pri prijetju in preiskavi osumljencev. Že sedaj pa so policiji omogočali, da ustavi in preveri ljudi brez utemeljenega suma.

Novi ukrepi vlade so odgovor na porast števila napadov z nožem v Veliki Britaniji pri kateri glavno vlogo igrajo nezakoniti priseljenci iz Afrike, Bližnjega in Srednjega vzhoda. Nedavno je bil v napadu z mačeto težje poškodovan policist, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada jih uvaja tudi v času naraščajočih napetosti in negotovosti v britanski družbi, ki se pripravlja na to, da bo Združeno kraljestvo v kratkem izstopilo iz Evropske unije.

Britanski mediji ob tem ugibajo, ali se Johnson, ki je prejšnji mesec nasledil Thereso May na čelu konservativne stranke in se zavihtel na premierski položaj, morda ne pripravlja na predčasne parlamentarne volitve, do katerih bi lahko prišlo spričo nejasnosti in zastoja v procesu brexita.

Johnson je v nastopnem govoru kot premier obljubil, da bo 31. oktobra državo popeljal iz Evropske unije, z ali brez dogovora z Brusljem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine