5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Britanski premier Boris Johnson noč preživel v bolnišnici; sestanek vladnega odbora za koronavirus bo danes vodil zunaji minister

Britanski premier Boris Johnson je noč preživel v bolnišnici v Londonu, kamor so ga prepeljali v nedeljo zvečer, da bi opravili dodatne teste, potem ko so mu 27. marca potrdili okužbo z novim koronavirusom. Iz vlade so sporočili, da še naprej vodi vlado, da pa bo danes sestanek vladnega odbora glede virusa vodil zunanji minister Dominic Raab.

Raab je tudi tisti, ki bo prevzel vodenje vlade, če bi se Johnsonu zdravstveno stanje poslabšalo, poročajo britanski mediji.

Minister za stanovanja Robert Jenrick je danes za britanski BBC potrdil, da je Johnson noč preživel v bolnišnici, da bi ga testirali, da pa še naprej vodi vlado, je v stikih z ministri in javnimi uslužbenci, obveščajo ga o vsem. Opravili naj bi vrsto “rutinskih testov,” so sporočili z Downing Streeta.

Britanski dnevnik The Times poroča, da je Johnson v bolnišnici St. Thomas blizu Westminstrske palače in da mu dovajajo kisik. The Guardian medtem spomni, da je že minuli teden poročal, da je premier bolj resno bolan, kot je pripravljen priznati sam ali drugi predstavniki vlade, pa tudi, da so ga pregledali zdravniki, ki so zaskrbljeni zaradi njegovega dihanja. Downing Street je te navedbe zanikal.

Z Downing Streeta so v nedeljo zvečer sporočili, da so Johnsona po nasvetu njegovega zdravnika iz preventivnih razlogov odpeljali v bolnišnico, da bi opravili več testov, saj ima po desetih dneh samoizolacije še vedno simptome covida-19, vključno s povišano telesno temperaturo.

55-letni Johnson je 27. marca sporočil, da ima blage simptome okužbe s koronavirusom, da se je umaknil v samoizolacijo in da dela od doma. Minuli petek je nato v videosporočilu na Twitterju objavil, da se počuti bolje, da pa ima še vedno manjše simptome, povišano telesno temperaturo, in da bo zato še naprej ostal v samoizolaciji.

V soboto je njegova noseča partnerka Carrie Symonds tvitnila, da je teden dni v postelji s simptomi koronavirusne bolezni 19, da pa se ji stanje izboljšuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi ministru za zdravje Mattu Hancocku, ki pa se je v četrtek po samoizolaciji vrnil v javnost in vodil redno novinarsko konferenco vlade.

V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 do nedelje umrlo 4934 ljudi, okužbo so potrdili pri 47.806 ljudeh.

Britanska kraljica Elizabeta II. je v nedeljo zvečer v nagovoru prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha pozvala k samodisciplini in odločnosti. To je bil njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine