4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Britanski poslanci nadaljujejo razpravo o dogovoru o brexitu; bodo vendarle podprli dogovor z EU?

Britanski poslanci bodo danes nadaljevali razpravo o dogovoru o brexitu, ki so jo začeli decembra. Po napovedih bi se lahko razprava zavlekla do petka, prihodnji torek pa naj bi poslanci naposled glasovali o dogovoru.

 

Britanski poslanci bi morali o dogovoru glasovati že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil. Zaradi tega se je morala Mayeva decembra soočiti z glasovanjem o nezaupnici v svoji stranki, ki ga je sicer preživela, a je bilo zanjo boleče, da je več kot tretjina strankarskih kolegov ne podpira.

Kot so za britanski BBC ta teden zatrdili viri v britanski vladi, glasovanja v parlamentu ne bodo znova preložili, čeprav podpora dogovoru med poslanci ostaja nizka.

Poslanci bodo dogovor z EU podprli, če jih bo zanj glasovalo najmanj 320. Dogovoru nasprotuje opozicija, pa tudi nekateri konservativci. Ti imajo v parlamentu 316 poslancev, a je med njimi okoli 90 takih, ki dogovora ne podpirajo.

Da dogovora o brexitu ne bodo podprli, so prejšnji teden že napovedali tudi ulstrski unionisti (DUP), ki sicer britanski manjšinski vladi z desetimi poslanci zagotavljajo podporo v spodnjem domu parlamenta.

Bi pa lahko dogovor o brexitu po podatkih BBC podprlo kakih 15 poslancev laburistov.

V dogovoru za najbolj spornega velja varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na Irskem otoku. Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Mayeva je decembra pri evropskih kolegih iskala zagotovila, ki bi britanske poslance prepričala v podporo dogovoru. Irski premier Leo Varadkar je po pisanju ponedeljkove izdaje irskega časnika Irish Times dejal, da je EU pripravljena Londonu dati dodatna zagotovila glede varovala še pred glasovanjem v britanskem parlamentu.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Veliko Britanijo v tem primeru čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom in velika negotovost v odnosih s tretjimi državami.

Vse pogosteje se omenja tudi možnost preložitve brexita, ki jo je London že zavrnil. Za to bi bila sicer nujna dopolnitev 50. člena Pogodbe o EU, ki ureja izstop iz povezave. Britanska vlada bi morala za to zaprositi EU, dopolnitev pa bi morale soglasno odobriti vse preostale članice unije. Britanska vlada bi morala spremeniti tudi “dan izstopa” v pogodbi o izstopu iz EU, ki je začela veljati junija lani. O tej spremembi bi moral glasovati tudi britanski parlament.

Zadnje novice

Sorodne vsebine