15.2 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Britanski ministri tajno razpravljali o preložitvi brexita – bo osem tednov preložitve dovolj za dogovor?

Britanski ministri so tajno razpravljali o preložitvi izstopa Velike Britanije iz Evropske unije za osem tednov, je v torek poročal britanski časnik Telegraph na spletni strani. Preložiti naj bi ga želeli v primeru, če bi ločitveni sporazum z EU potrdil parlament v Londonu, da bi imeli dovolj časa za sprejem ustrezne zakonodaje.

 

Izstop Velike Britanije iz povezave je zdaj predviden 29. marca, če bi ga preložili, pa bi se brexit zgodil 24. maja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mayeva je doslej vztrajala, da bo država izstopila iz povezave takrat, kot je bilo načrtovano, a sta britanski finančni minister Philip Hammond in minister za trgovino Liam Fox minuli teden dala vedeti, da bi izstop lahko preložili.

Hammond je minuli teden za televizijo ITV izrazil prepričanje, da bi se v primeru potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu in če bi potrebovali nekaj več časa za sprejem zakonodaje “vsi na obeh straneh razumno odzvali”.

Fox, ki je v preteklosti nasprotoval odložitvi brexita, pa je minuli teden priznal, da bi “kratka preložitev” za pripravo potrebne zakonodaje bila sprejemljiva za večino poslancev.

Mayeva, ki ji je parlament naložil, da skuša z Brusljem doseči spremembe glede irskega varovala, bo pred poslance znova stopila 13. februarja, ko naj bi drugič glasovali o sporazumu. V prvem glasovanju 15. januarja so dogovor zavrnili, nato pa so minuli teden izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit. Da bi Velika Britanija lahko preložila brexit, mora v to privoliti vseh preostalih 27 članic EU.

Mayeva se bo v okviru prizadevanj, da bi zadovoljila poslance, v četrtek v Bruslju sestala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Danes naj bi imela v Londonu pogovore z voditelji političnih strank.

Zadnje novice

Sorodne vsebine