15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Britanski minister opozarja na porast porabe kokaina na Otoku

Britanski minister za varnost Ben Wallace je danes v britanskem parlamentu opozoril, da “postaja Velika Britanija država z največjo porabo kokaina v Evropi”. To vpliva tudi na porast nasilja na ulicah, je povedal poslancem, ki razpravljajo o vladni strategiji do hujših oblik kriminala.

 

Poslanec opozicijskih laburistov David Lammy je v razpravi povezal letošnji porast umorov v Londonu s trgovino s kokainom. Letos je bilo v Londonu ubitih že 67 ljudi, do jeseni pa bi ta številka lahko narasla na sto, če oblasti ne bodo sprejele nujnih ukrepov, je opozoril po poročanju britanskega BBC na spletni strani.

Minister Wallace je dejal, da tehnologija omogoča mladim preprodajalcem mamil, da se izognejo, da bi jih policija odkrila. Z vseprisotnostjo pametnih telefonov in porastom kodiranja namreč v mednarodni trgovini z mamili niso več potrebni posredniki, tako da preprodajalci mamila naročajo neposredno od mamilarskih tolp.

“Mladi lahko naročajo mamila in tolpe jim lahko do vrat dostavijo velike pakete mamil albanskih ali srbskih mamilarskih tolp ali pa lokalnih tolp,” je poudaril.

Opozoril je tudi, da kokain ni več samo domena japijev ali bogatih in da se njegova poraba povečuje v podeželskih skupnostih, kar vodi do vojn med kriminalnimi tolpami, ki branijo območja svojega nadzora.

Poslancem je obljubil, da jim bo vlada v nekaj tednih predstavila nove ukrepe za zmanjšanje posedovanja nožev, kot tudi glede povečanja pravic policistov pri ustavljanju in pregledu osumljencev.

V minulih mesecih so iz britanske prestolnice poročali o več umorih z noži. Policijske statistike so med drugim pokazale, da je februarja zaradi 10 umorov z nožem London prvič v sodobni zgodovini prehitel ameriški New York po številu umorov v mesecu dni. V Londonu so februarja skupno umorili 15 oseb, kar je ena oseba več kot v New Yorku. Trend se je nadaljeval tudi marca, ko so v Londonu zabeležili 22 usodnih strelov in napadov z nožem, v New Yorku pa 21.

Zadnje novice

Sorodne vsebine